1 av 4
Camilla Kvartoft
2 av 4
3 av 4
Governors Island
4 av 4

Ny beboelig planet och cykelpendling

Onsdag 25 april

Ny beboelig planet
Astronomer har upptäckt den hittills första planeten utanför vårt solsystem som liknar jorden och som kan vara beboelig. Hör Nikolaj Piskunov, professor i astrofysik i Uppsala och Karsten Pedersen från Göteborg som är professor i mikrobiologi.

Terrormisstänkt svensk
En terrormisstänkt svensk står åtalad i Tjeckien. Mannen har efterlysts av USA och idag väntas domen som ska meddela om han ska lämnas ut till USA eller ej. Vem är han och hur har rättegången varit? Hör samtal med Ekots reporter Nina Odermalm Schei som följt rättegången på plats i Prag.

Cykelpendling
Göteborgs stad storsatsar för att få de anställda att ställa bilen. Tanken är att det ska bli starten på en lång miljöresa och ett av sätten att ta sig fram på är via cykel. Reportage av Linda AP Larsson.

Cykling mellan orter
Krister Spolander, forskare på Statens institut för kommunikationsanalys berättar om satsningar för att öka cyklandet och Anna Fällbom från Vägverket berättar om hur Vägverket tänker kring utökade satsningar på cykelbanor.
8:15 hör du dem i P1-morgon.

Krisberedskapsövning i Stockholm
I morse drog samverkansövningen Samö 2007 igång med en smäll. Under tre dagar kommer myndigheter, företag och medier att öva sig i att hantera en terrorattack mot samhället. Malin Olofsson rapporterade direkt från övningen på vid Eriksdalsbadet i Stockholm.

Öde ö i New York
Governors Island, en öde ö fem minuter från Manhattan. Nu debatteras vad som ska hända med denna gröna oas med övergivna viktorianska hus. Utrikesreportage av vår korrespondent Beatrice Janzon.

25-årsgräns på folköl
I Sundsvall tar man ett nytt grepp för att komma tillrätta med alkoholproblem under gatufesten. I sommar ska man höja åldersgränsen för folköl till 25 år, det föreslår livsmedelsbutikerna i centrala Sundsvall som samarbetar med polisen och socialtjänsten.
Hör en debatt mellan Lars G Ohlsson från Svensk handel och Johan Borggren, ICA-handlare i Sundsvall.

Korrekrönikan...
kommer idag från vår Frankrikekorrespondent Alice Petrén.

Massaker i Etiopien
Igår dödades 74 anställda vid en oljeanläggning i östra Etiopien i vad som beskrivits som en massaker. Både kinesiska arbetare och etiopier dödades och en rebellgrupp som kallar sig Ogadens nationella befrielsefront har tagit på sig ansvaret för blodbadet.
Varför hände detta och vilka konsekvenser kan det få för regionen? Vi samtalar med Niklas Eklöv, regionansvarig för Etiopien, Svenska Kyrkan.

Programledare:
Camilla Kvartoft
Producent:
Maja Lagercrantz
maja.lagercrantz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista