Gruvstrejk och Kritik mot utrikesminister

Tisdag 8 maj

Vild strejk i gruva
En vild strejk pågår i LKAB:s anläggningar i Kiruna, Malmberget och Svappavara. Anledningen till strejken är att man är missnöjd med LKAB:s lönebud.
Samtal med Harry Rantakyrö, fackordförande i gruvtolvan i Kiruna och Mats Pettersson, personaldirektör på LKAB.

Rätt av Sverige att ta emot Irans utrikesminister?
Irans utrikesminister Manouchehr Mottaki är på besök i Sverige. Men många är kritiska mot besöket, bland annat riksdagsledamoten Fredrik Malm (fp) och Kimia Pazoki, språkrör för iranska flyktingars riksförbund.
Utrikesminister Carl Bildt besvarar kritiken.

Statyn invigs
Under tisdagen kommer man i Estland att inviga den flyttade statyn, som orsakat krisen mellan Estland och Ryssland. Samtal med radions korrespondent Bengt Lindroth.

Många hatbrott - få domar
Trots att antalet anmälda hatbrott är flera tusen om året, så är det knappt en handfull av anmälningarna som leder till fällande domar. Samtal med Alan Ali, själv utsatt för hatbrott, och överåklagare Sven-Erik Alhem.

Parkinson av apelsinpapper
Under tisdagen ska Kammarrätten i Göteborg börja ta ställning till om apelsinpapper har orsakat sjukdomen Parkinson hos pappersarbetare på Holmens pappersbruk.  Reportage av Annika H Eriksson.

Krönika
Dagens utrikeskrönika signeras av Hanna Sahlberg i Peking.

Trafikinfarkt i Moskva
Trafiksituationen i Moskva håller på att kollapsa, men ingen vill ta ansvar. Reportage av Maria Persson-Löfgren.

Halshuggningsvideor sprids
I Pakistan och Afghanistan sprids just nu en video som visar hur talibaner låter en 12-årig pojke skära halsen av en man - ett exempel på hur talibanerna använder Internet för att sprida sitt budskap.
Reportage av Nils Horner.

Programledare: Lasse Johansson

Producent: Helena Sjöholm
helena.sjoholm@sr.se