Gruvstrejk & Europadagen

onsdag 9 maj

LKAB-strejken
Är det rätt av gruvarbetarna att gå ut i vild strejk? Debatt mellan Gunnar Bergman, ordförande vänsterpartiet Norrbotten, och Mats Pettersson, LKAB.

Den olagliga strejken vid LKABs gruvor fortsätter i Lappland. Många minns gruvstrejken 1969, en vild strejk som höll på i 57 dagar. Samtal med Ove Haraala, en av strejkledarna.

Vattenbrist i Italien
Det ovanligt varma och torra vädret i Europa under våren har lett till att floden Po i norra Italien på sina håll är på väg att torka ut. Rekordlåga vattennivåer har fått den italienska regeringen att besluta om katastrofhjälp till de drabbade områdena.
Reportage av Niklas Forsberg.

Miljöarbete i Lunds kommun
En lundabo släpper ut hälften så mycket växthusgaser som genomsnittssvensken. Dessutom har kommunen både en plan och en strategi för att få ner utsläppen. Ändå har halten av koldioxid ökat med 25 procent sedan 1990.
Reportage av Gösta Lempert.

Firande av krigsslutet
Idag infaller årsdagen då Ryssland, liksom de trettio procenten rysktalande i Estland, minns segern över Hitler-Tyskland.
Reportage av radions korrespondent Bengt Lindroth.

Göran Perssons nya jobb
Göran Persson ska börja arbeta som ”seniorrådgivare” på JKL, ett företag som sysslar med rådgivning inom strategisk kommunikation. Men är det rimligt att förre statsministern tar ett sådant uppdrag?
Debatt mellan miljöpartiets Peter Eriksson och Lars Thalén, som arbetar på K-street Advisors.

Margot Wallström om Europadagen
Onsdag 9 maj är det Europadagen. EU-kommissionär Margot Wallström intervjuas om sin syn på bland annat EU-fördraget, Turkiet och den svenska EU-politiken.

Utrikeskrönika
Caroline Salzinger
, Istanbul, är dagens krönikör.

Kunskap om kommunismens brott
Få ungdomar känner till vilka brott som begåtts i kommunismens namn visar en ny undersökning. Varför är det så?
Samtal med Anders Hjemdahl, föreningen Upplysning om kommunismen, UOK.

Federley och kokain
Riksdagsmannen Fredrik Federley (c) går i dag ut och berättar om när han tog kokain. Borde det vara lagligt att få bruka narkotika?
Samtal med Fredrik Federley.

Programledare: Camilla Kvartoft

Producent: Klas Wolf-Watz
klas.wolf-watz@sr.se