Arvet efter Blair och Migrationsdomstolar

Torsdag 10 maj

Arvet efter Blair

På torsdagen väntas Storbitanniens premiärminister Tony Blair berätta när han exakt ska avgå. Vad har Blair uträttat? Samtal med Martin Linton, parlamentsledamot för Labour och Ann Lamming, tidigare lokal Labourpolitiker, kl 7:21. När Blair valdes för tio år sen sågs han som en frälsare men populariteten är nu på bottennivå. Samtal med Lars Ryding, utrikeschef Svenska Dagbladet, kl 8:15.

Tuff avtalsvår
Det har varit svårt för parterna att komma överens under vårens avtalsrörelse. På onsdagen avbröts en vild strejk hos gruvarbetarna, en elektrikerkonflikt pågår, byggarbetarna har strejkat och även Handels var nära konflikt. Och då återstår forfarande halva avtalsrörelsen med hela den offentliga sektorn. Hur stökigt har det varit jämfört med tidigare avtalsrörelser? Samtal med Anders Lindström, före detta chef på Medlingsinstitutet, kl 7:39.

Säkrare fängelser
Sommaren 2004 inträffade ovanligt många rymningar från fängelser i Sverige. Protesterna lät inte vänta på sig, personalen var outbildad och säkerheten dålig. Dåvarande justitieministern ville bygga nya superfängelser. Det skulle bli omöjligt att rymma från anstalterna. Vad har hänt sen dess och hur är säkerheten idag? Reportage av Pontus Mattsson. Samtal med Lars Nyhlén, Generaldirektör på Kriminalvården. Kl 6:15.

Migrationsdomstolarna
Nu har de nya migrationsdomstolarna funnits i snart ett år. Ännu finns ingen statistik över hur domstolarna har dömt. Många ville bli nämndemän och oron var stor för att politiska partier skulle driva sina egna agendor genom nämndemännen. Men arbetet har visat sig vara betydligt svårare än vad några av nämndemännen trott. Reportage av Lotta Malmstedt och samtal med Inger Söderholm, chefrådman vid Länsrätten i Stockholm. Kl 6:38.


Caracas torsdag morgon

Krönika signerad Lars Palmgren, kl 6:25.

Miljöprojekt i östra Turkiet
Den lilla staden Catak är huvudort i kommunen med samma namn, i östligaste Turkiet vid gränsen mot Iran. Kommunen räknas bland en av de tio fattigaste i Turkiet, de flesta invånare är arbetslösa, många kan varken skriva eller läsa och staden saknar avloppsystem. Men trots att det mesta fattas så planeras nu en återvinningsanläggning i samhället, med stöd från EU. Caroline Salzinger rapporterar.

Programledare: Lasse JohanssonProducent: Helena Sjöholm
helena.sjoholm@sr.se