Schlagerfestivalen och Hugo Chavez

Fredag 11 maj

Hugo Chavez

Venezuelas president Hugo Chavez väcker gång på gång uppståndelse. Samtidigt är han en förebild för vänstern över hela världen. Är Chavez bra eller dålig för folket i Venezuela? Debatt mellan Birgitta Ohlsson, folkpartiet och Hans Linde, vänsterpartiet.

Schlager, schlager
På lördag är det schlagerfinal i Helsingfors. Finnarnas är redo, The Ark likaså. Vår korrespondent Bengt Lindroth ger senaste nytt. Vad händer efter en seger eller en förlust i Eurovision song contest? Samtal med Charlotte Perelli som vann 1999 och Peter Forbes som kom sist 1977. Kl 8:15.

Schymans turné
Tidigare vänsterpartiledaren Gudrun Schyman, numera aktiv i Feministiskt Initativ har varit på en turné på tio börsbolags stämmor för att få in fler kvinnor i styrelserna. Är det här rätt sätt att påverka? Debatt mellan Gudrun Schyman och Agneta Dreber, VD för Livsmedelsföretagen med lång erfarenhet av arbete i olika statliga bolagsstyrelser.

Kvinnohälsa i Afghanistan
Efter att talibanerna störtades från makten i Afghanistan för över fem år sedan har det gått trögt med utvecklingen inom många områden, Men det finns ljuspunkter i Afghanistans utveckling, En av dem gäller kvinnors hälsa och spädbarnsdödligheten. En ny studie visar på 40.000 färre döda spädbarn per år. Mycket tack vare förbättrad sjukvård för gravida kvinnor. Reportage av Nils Horner.

Jorden kvävs
Jorden kommer att kvävas av alla växthusgaser vi släpper ut om vi fortsätter att konsumera i samma takt som nu. Det är de allra flesta överens om. Martin Emanuel och Emilia Lindgren har ändrat om hemma för att leva mer energisnålt. Reportage av Karin Wirenhed.
I Storbritannien utreds ett koldioxidransoneringssystem, där man skulle kunna tjäna pengar på att leva energisnålt. Är det en tänkbar lösning? Samtal med Markus Åhman, civilingenjör som arbetar med ekonomiska styrmedel och koldioxidutsläpp.

Bränder i Australien

Australien är en av de kontinenter som drabbats hårdast av klimatförändringen. Antalet vilda skogs- och stäppbränder har ökat i takt med den globala uppvärmningen. Forskning om hur man bäst bekämpar stäppbränderna har lett till helt nya råd till människor som bor i riskområden. Reportage av Anna Larsson.

New York fredag
Krönika signerad Daniel Alling.

Programledare:
Camilla Kvartoft

Producent:
Klas Wolf-Watz
klas.wolf_watz@sr.se