Bombdåd i Irak & krav på sextimmarsdag

måndag 14 maj

Bombdåd i norra Irak
Under veckan har ett par terrordåd drabbat irakiska Kurdistan. Khaled Salih är talesman för Kurdistans regionala regering, och medverkar i P1-morgon.

Historiska klimathot
Just nu kretsar miljödebatten kring den globala uppvärmningen och dess orsaker, men så har det inte alltid varit. Sverker Sörlin är miljöhistoriker och berättar om klimathoten genom tiderna.

Synen på HIV-smittade
Författaren Anna Maria Sörberg menar att samhället bland annat genom smittskyddslagstiftningen gjort att HIV-smittade personer demoniserats i Sverige. Hon diskuterar med smittskyddsläkaren Hans Bertil Hansson.

Lex Maria i skolan
Centerpartiet vill att lärare ska ha anmälningsplikt om de ser att elever far illa i skolan. Diskussion med Sofia Larsen, centerpartistisk ordförande i utbildningsutskottet, och Metta Fjellkner, Lärarnas Riksförbund.

Invandrarbarn och aga
Invandrarbarn är överrepressenternade vad det gäller misshandel av deras föräldrar, visade SVT:s Dokument Inifrån under söndagskvällen. Evin Rubar, som gjort reportaget, debatterar med Barnombudsmannen Lena Nyberg.

Islamabad, måndag
Utrikeskrönika av Nils Horner, Asienkorrespondent, kl 6.47

Kravet på sextimmars-dag
Maj-Lis Lööw var med i den arbetsgrupp som 1972 inom det socialdemokratiska kvinnoförbundet arbetade fram kravet på sex timmars arbetsdag. Hon berättar hur förslaget kom till.

Sura Småland
Eftersom det sura nedfallet minskat med 30% de senaste 10 åren så har Naturvårdesverket bestämt att kalkningen i år ska vara 30% mindre än för 10 år sedan. Reportage av Benedicta Cavalin och samtal med Anna Helena Lindahl från Naturvårdsverket.

programledare: Camilla Kvartoft

producent: Magnus Westberg
magnus.westberg@sr.se