Nytt danskt parti och Cannesfestivalen

Torsdag den 17 maj

Regeringen hävde avvisningsbesluteet
Igår hävde regeringen avvisningsbesluteet för Ahmed Agiza en av dom två egyptier som avvisades under uppmärksammade former i december 2001.
Båda befinner sig just nu i Egypten å Ahmed Agiza sitter dessutom i fängelse. Vi hör Bo Johansson Ahmed Agizas ombud.

Undan skottlinjen
Dom senaste dagarna har varit de blodigaste på flera månader i Gaza. Striderna mellan de två olika partierna Hamas och Fatah rasar.
Samtal med Fádia Aiád i Gaza City som tvingas hålla sig inomhus för att inte hamna i skottlinjen.

Nytt danskt parti
Det politiska landskapet i Danmark har förändrats i grunden. Orsaken heter Ny Alliance, ett helt nytt borgerligt mittenparti som bildats för att spräcka dansk blockpolitik och krympa inflytandet för det främlingsfientliga Dansk Folkeparti. 
Reportage av Gösta Lempert.

Samtal med Lars Dencik, professor i socialpsykologi vid Roskilde universitet.

Nepals skogar
I Nepal är stora delar av skogarna hotade på grund av människans framfart. Men det håller på att bli bättre - för några år sedan startade Världsnaturfonden i Nepal - ett projekt som redan gjort att skogarna börjat växa sig stora igen. Reportage av Johnny Sjöblom.

Många karteller
Att företag går samman i karteller istället för att konkurrera kan vara mycket vanligare än vi trott i Sverige, det visar Ingeborg Simonssons forskning. Kartellerna höjer inte bara priserna för konsumenterna - när konkurrensen upphör och marknaden sätts ur spel så blir hela samhället lidande. Reportage av Jon Torkelsson.

Hur fungerar den svenska kartellbevakningen? Samtal med Claes Nordgren, generaldirektör på Konkurrensverket.

Johannesburg torsdag...
Dagens utrikeskrönika kommer från Vincent Dahlbeck i Sydafrika.

Ny bok
Han kallades både förrymd mentalpatient och nestor, både banbrytare och den svenska musikens grand old man. Ja, förnyelse och tradition var ledorden som följde tonsättaren Hilding Rosenberg.
Nu har Kungliga Musikaliska Akademien och Bokförlaget Atlantis inlett en porträttserie där svenska tonsättare under 1900-talet lyfts fram och den första berättar om Hilding Rosenberg. Han dog 1985, 93 år gammal.
Kulturrredaktionens Per Feltzin har läst Per Olov Bromans biografi. Det är den första boken i en serie om Svenska Tonsättare på 1900-talet.

Inslaget innehåller musik och kan därför inte läggas ut här.

Direktrapport från Cannes
Just nu pågår filmfestivalen i Cannes. Gunnar Bolin som är på plats berättar om årets höjdpunkter och trender - och om varför Sverige inte har några bidrag i festivalen.

Miljöpartiet
Idag inleder miljöpartiet sin årliga partikongress. Trots att klimathotet har seglat upp högt på den politiska agendan har miljöpartiet inte avancerat i opiononsmätningarna.
Samtal med Sverker Jagers, forskare och expert på miljöopinion, och en av miljöpartiets grundare, Per Gahrton om varför partiet har så svårt att locka nya väljare.

Programledare: Klas Wolf-Watz
Producent: Thomas Björkman
tomas.bjorkman@sr.se