Fri arbetskraftsinvandring och avskaffat skydd för religionsfrihet

Tisdag 22 maj

Regeringskansliet och miljön
Regeringskansliet lever inte upp till sina egna miljömål. Elförbrukningen går upp istället för ner och antalet pappersmuggar som går åt har nästan fördubblats på senare år. Hur skapar man det klimatsmarta kontoret? Samtal med Bo Thunberg, författare till ”Det miljövänliga kontoret”

”Religionsfrihet behöver inte skyddas i grundlagen.”
Har religionsfriheten spelat ut sin roll? Texten om religionsfrihet i grundlagen är idag otydlig, motsägelsefull och kontraproduktiv. Den behövs dessutom inte. Det menar Christer Sturmark ordförande i Humanisterna. Han möter Mikael Mogren, präst i Svenska kyrkan.

”Släpp arbestskraftsinvandringen fri!”
Författaren och journalisten Philippe Legrains är i Sverige för att sprida sina idéer om fri arbetskraftsinvandring. Hör honom i Håkan Widmans reportage.
Hör också debatten mellan Karin Ekänger, ansvarig för arbetsmarknadsfrågor på Svenskt näringsliv och Aron Etzler, chefredaktör för Flamman (oberoende socialistisk).

Naprapati och onda ryggar
Patienter med rygg- och nacksmärtor får betydligt bättre hjälp om de går till naprataten än om de dår de traditionella behandlingsmetoder som de flesta landstingg erbjuder idag. Det här visar en ny studie som gjorts vid Karoinska sjukhuset. Borde landstingen subventionera naprapati? Samtal med Tommy Hansson professor i yrkesortopedi och Jan Awidsson ordförande svenska naprapatförbundet.

Astrid Lindgren som opinionsbildare
”Ingen liten lort”. Så heter en ny utställning om Astrid Lindgren som opinionsbildare, som öppnar idag på Kungliga Biblioteket i Stockholm. Hör en direktrapport från utställningen.

Billig arbetskraft i Ryssland
Kreml säger att det nu satsas på annan industri än den som kopplas till olja och gas. Men på en av Rysslands äldsta fabriker märks ingenting av det. Utan billig arbetskraft från Georgien, Kirgizistan och Ukraina skulle inte porslinsfabriken Gzel, fem mil från Moskva, överleva ekonomiskt. Reportage av radions korrespondent i Moskva.

Krönika
av Bengt Lindroth radions korrespondent i Norden.

Programledare: Camilla Kvartoft  Producent Klas Wolf-Watz
klas.wolf-watz@sr.se