1 av 4
Lasse Johansson
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Inhyrda demonstranter och fildelning

Måndagen den 28 maj

Bättre betyg i friskolor?
Friskolor sätter högre betyg än kommunala skolor, jämfört med de nationella proven. Det visar en granskning av P1programmet Kaliber. Diskussion mellan Kjell Olof Feldt, ordförande i Friskolornas riksförbund och Eva-Lis Preisz, Lärarförbundet.

Fildelning av musik fall för hovrätten
Den första domen som gäller olaglig nedladdning av musik tas idag upp i hovrätten i Göteborg. Daniel Gildenlöw, sångare, gitarrist och låtskrivare i hårdrocksbandet Pain of Salvation från Eskilstuna drabbas av nedladdningen.

För att jaga fildelare vill skivindustrin få större möjligheter att kontakta dem som laddar ner musik. Vad får det för konsekvenser för integriteten? Debatt mellan Johan Linander, ledamot i justitieutskottet och Ludvig Werner, ordförande för svenska IFPI, skivindustrins branschorgan.


Betalt för att demonstrera
I Tyskland kan den som vill demonstrera på gator och torg hyra in yrkesdemonstranter, som får lön för att protestera. Trenden finns också i våra grannländer. Reportage av Malena Wåhlin.

Är fenomenet med yrkesdemonstranter på väg till Sverige? Samtal med Jenny Lindahl, informationschef på vänsterpartiet och tidigare PR-konsult och Martin Borgs, PR-konsult och tidigare engagerad i moderaterna.

Ojämställt inom LO
Kvinnor är i minoritet i LO:s styrelser, trots att nära hälften av medlemmarna är kvinnor. Det visar en granskning från socialdemokraternas ungdomsförbund SSU. Diskussion mellan Ulla Lindqvist, andre vice ordförande i LO och Mattias Vepsä, SSU.

Strid om irakiska oljepengar
Vem ska få del av Iraks oljerikedomar? Frågan diskuteras just nu i Bagdad där parlamentet ska enas om landets nya oljelag. Lagen reglerar hur inkomsterna ska fördelas mellan Iraks olika grupper och regioner. Men bland vanliga irakier är oljebristen stor. Vår korrespondent Caroline Salzinger har träffat försäljare av smuggelbensin i staden Erbil.

Berlin måndag
Dagens krönika är signerad Kristian Åström.

Programledare: Lasse Johansson
Producent: Maria Hansson 

maria.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".