Oro i Gaza och förlust för fackbas i AD

Torsdag 14 juni

Våldet i Gaza
Gaza är på väg att kollapsa och våldet och striderna fortsätter mellan Hamas och Fatah. Samtal med Fadia Aiad, palestinier i Gaza City.
Samtal med Christer Nordahl, UNWRA i Gaza. 7.39

Kampen mot Mc-brottslighet
Ekot har idag fortsatt sin serie om de kriminella mc-gängen och idag har vi hört mycket om hur nyrekryteringen går till. Men hur arbetar polisen för att förhindra den här typen av brottslighet? Samtal med Thomas Servin, polisen i Skåne och Kim Kliver, chef för Rikspolitins nationella efterforskningscenter i Danmark.

AD dom gav Connex rätt
Den lokale fackbasen och tunnelbaneföraren Per Johansson, som sparkades från dåvarande Connex, förlorade igår det uppmärksammade målet i Arbetsdomstolen. Arbetsdomstolen slår fast att bolaget ”inte har gjort sig skyldigt till brott mot vare sig kollektivavtalsbestämmelsen eller förtroendemannalagen på det sätt som förbundet påstått”. Var det rätt att ge Sekos Per Johansson sparken? Behöver fackligt förtroendevalda ännu starkade anställningsskydd? Diskussion mellan Lars Ohly ( v ) och Eva Flyborg (fp). 7.21

Medium sökes
Den svenska arbetsmarknaden går bra. I år väntas antalet sysselsatta öka med 89.000 personer. Och i de mest oväntade branscher behövs fler anställda. Ett av alla nya jobb som just nu finns på arbetsförmedlingens webbplats är som medium! Är det rimligt att arbetsförmedlingen förmedlar sådana arbeten? Reportage av Siri Ambjörnsson. Samtal med Claes-Göran Lock, chef för förmedlingsenheten på AMS.

Korrespondentkrönika
Krönikan kommer idag från Kjell Albin Abrahamson i Warsawa.

Hultsfred i fokus
Johanna Ahl på SR Kalmar rapporterar direkt från festivalen, som startar idag. 8.40

Riksgränsen
Idag avslutas mötet vid Riksgränsen, där ett 30-tal länder mötts för att diskutera klimatfrågan och hur en efterföljare till Kyotoprotokollet ska se ut. Men i området vid Riksgränsen där mötet hålls är effekterna av stigande temperaturer redan ett faktum. Vår reporter Malin Olofsson gav sig i går ut i den globala uppvärmningens spår.

Rysk homofobi
I Ryssland var homosexualitet straffbart fram tills för 16 år sedan. Då spärrades de som ansågs som sexuella ”avvikare” in på dårhus. Idag ska lagen ge homosexuella skydd. Men i verkligheten har inte den negativa inställningen ändrats bland ryssarna, utan snarast förvärrats. Maria Persson Löfgren rapporterar. 

Programledare: Camilla KvartoftProducent: Thomas Björkman
thomas.bjorkman@sr.se