Undantagstillstånd för palestinier och Vatikanen på krigsstigen

Fredag 15 juni

Upplöst regering och undantagstillstånd
President Abbas har upplöst den palestinska samlingsregeringen och nu råder undantagstillstånd på Västbanken och Gaza.
Hör Jan Andersson, Sveriges Radios korrespondent i Mellanöstern och freds- och konfliktforskaren Helena Lindholm Schulz om vad det innebär för utvecklingen på Gaza.

Men många befarar ändå att våldet ska sprida sig till Västbanken och spänningen ökar där, bland annat efter att Fatahmän har gripit Hamasföreträdare i staden Nablus.
Hör Rickard Elias, som är svensk-palestinier boende i Betlehem på Västbanken.

Inlandsbanan firar hundra år
130 mil mäter den jubilerande järnvägen från Kristinehamn i söder till Gällivare i norr. Vi har stannat till på Rallarmuseet i Moskosel.
Reportage av Agneta Johansson.

Reklampausen kartlagd
Vad gör vi egentligen under reklampausen på TV? Karolina Brodin har svaren, hon har skrivit en avhandling i ämnet, som visar att vårt beteende kanske inte överensstämmer med det som reklammakarna räknar med.

Korrespondentkrönika
Krönikan kommer från Nils Horner, i 48 graders värme i Pakistan.

Regering i motvind
Väljarna gör tummen ner för regeringen, visar den senaste SCB-undersökningen, trots att den svenska ekonomin går som tåget och arbetslösheten är den lägsta på 16 år.
Per Schlingman, partisekreterare för moderaterna, berättar hur det känns och Sören Holmberg, professor i statsvetenskap, ger sin syn på saken.

Mer makt åt Sarkozy
Den franske presidenten Nicolas Sarkozy väntas få ett stort stöd på söndag när det avgörs vilka som ska sitta på de 577 stolarna i landets parlament.
Sveriges Radios korrespondent Alice Petrén är med från Paris.

Vatikanen på krigsstigen
Vatikanen uppmanar katoliker världen över att bojkotta människorättsorganisationen Amnesty International. Det är Amnesty Internationals ställningstagande i abortfrågan som har fått påven att se rött.
Hör Elisabeth Löfgren från Amnesty International och Benedicta Lindberg, från Katolska kyrkan.

Programledare Jörgen Huitfeldt
jörgen.huitfeldt@sr.se
Producent: Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se