Ture satt inlåst i onödan

Fredag 29 juni

Inlåst sex år
Patienter på rättspsykiatriska avdelningar hålls inlåsta trots att de är friska nog att skrivas ut, det visar Ekots granskning av den psykiatriska vården. Landsting och kommuner kommer inte överens om vem som ska betala för eftervården. Reportage med ”Ture” som hölls inlåst sex år i onödan.

Kommentar av Ingmarie Wieselgren som arbetar med psykiatrifrågor på Sveriges Kommuner och Landsting. Kl 7:21.

Polismördare ställer ut konst
I Storuman öppnas i helgen en utställning med tavlor målade av polismördaren Jackie Arklöv. Tavlorna har Arklöv målat under sina år i fängelse och sägs vara inspirerade av medeltida krig och soldatliv. Hans Edlund från Ankarsunds intresseförening säger att man med utställningen vill ge en annan bild av Jackie Arklöw. Gunnar Åström, kommunalråd i Storuman, tycker att utställningen är upprörande.

Hugo Chavez på turné mot USA
Venezuelas president Hugo Chavez är på besök i Ryssland, för att köpa u-båtar och förhandla om energisamarbete. Men Chavez har också en annan agenda - han vill ha vänner i sin socialistiska kamp mot USA. Samtal med Lars Palmgren, vår korrespondent i Santiago och Fredrik Wadström, korrespondent Moskva.

Vilken el är bäst för miljön?
Försäljningen av Naturskyddsföreningens miljömärkta el har minskat sen 2001, trots debatten om klimathoten. Debatt om miljövänlig el med Roger Fredriksson, energianalytiker och Mikael Karlsson, ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen.

Washington fredag
Morgonens krönika är signerad Jesper Lindau.

Svenska spel vill stoppa spelberoende
Tusentals svenskar har spelproblem, samtidigt är utbudet enormt med spel som Lotto, triss, poker, keno. Idag lanserar Svenska Spel en ny tjänst som ska hjälpa folk att inte hamna i spelträsket. Samtal med VD:n Jesper Kärrbrink.

Kim Grahn, ordförande i Spelberoendes riksförbund, är kluven till Spelkoll.

Angela Merkels framgångar i EU
Idag lämnas EU:s ordförandeklubba vidare från Tyskland till Portugal, något som många i Bryssel sörjer. Vår korrespondent Camilla Wahlman har intervjuat tolkar, journalister och politiker som uppskattat Merkels ledning.

Programledare: Camilla KvartoftProducent: Maria Hansson
maria.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista