1 av 3
Jörgen Huitfeldt
2 av 3
3 av 3
Tony Blair

Vittnesskydd och om att mäkla fred i Mellanöstern

Tisdag 3 juli

Fungerar vittnesskyddet?
De senaste dagarna har media rapporterat intensivt om den 24-åriga kvinna i Stockholm som nu blivit nedslagen för andra gången, eftersom hon valt att vittna i en mordrättegång. Hon förväntas också vittna igen i slutet av juli, då fallet kommer upp i hovrätten. Får vittnen tillräckligt med skydd idag? Varför är det så svårt att skydda vittnen?
Hör mamman till kvinnan som misshandlades på grund av att hon vittnade, kl 6.15.
Hör Arne Andersson, tillförordnad chef för kriminalavdelningen på Rikskriminalen, ca kl 6.20.
Hör justitieminister Beatrice Ask, kl 7.21.

Är Tony Blair rätt man för jobbet?
Tony Blair blir nu en i den långa raden av medlare som försöker mäkla fred mellan israeler och palestinier.
Reaktionerna har varit blandade - en del menar att Blair är alltför belastad på grund av att han var med och startade kriget i Irak, andra menar att han är precis rätt man för jobbet eftersom han lyckades få parterna i Nordirland att sätta sig i samma regering.
Hör reportage av Jan Andersson, kl 6.38
Hör freds- och konfliktexperten Peter Wallensteen, kl 6.43

Sri Lanka vill ha ny hjälp för att mäkla fred
Vi ska till Sri Lanka nu där inbördeskriget mellan regeringssidan och rebellgruppen ”de tamilska tigrarna” trappats upp de senaste månaderna. Förra året dog fler personer i strider i Sri Lanka än i det betydligt mer uppmärksammade Afghanistan. Men i helgen vände sig Sri Lankas regering till Norge - som sedan länge har medlat i konflikten - och bad om ny hjälp.
Hör Vidar Helgessen, chef för internationella demokratiinstitutet IDEA, kl 7.39

Claes Borgström berättar om tiden som Jämo
Efter sju år som jämställdhetsombudsman så slutar Claes Borgström den sista augusti. Han blev den förste mannen på posten och trots att en del personer höjde på ögonbrynen i början så blev han snabbt respekterad för sitt engagemang i jämställdhetsfrågor. Men att vara Jämo har också påverkat hans privatliv. P1-morgons Karin Wirenhed åkte och hälsade på honom hemma hos sig.

Finns det UFO:n vid sjön Mien?
Just nu pågår en stor UFO-inventering kring sjön Mien i Småland och Blekinge. Det är Riksorganisationen UFO Sverige som den här veckan knackar dörr för att få in nya observationer om oidentifierade flygande föremål.
Hör Clas Svahn, ordförande i Riksorganisationen UFO Sverige, om varför just det området är intressant. Ca kl 8.15

Korrekrönikan av Lars Palmgren.

Programledare: Jörgen HuitfeldtProducent: Nathalie Besèr
nathalie.beser@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".