1 av 4
Camilla Kvartoft
2 av 4
3 av 4
Alice Timander vid premiären av filmen Alice och jag.
4 av 4
BBC-jounalisten Alan Johnston och den förre palestinske premiärministern Ismail Haniya efter frigivningen.

Läkare och terrorism Lobbyism och demokrati

Onsdag 4 juli

Potentiell muslimsk extremism i Australien
Två personer misstänkta för inblandning i terrorförsöken i Storbritannien i förra veckan har gripits av polisen i Australien. En av dem är en 27-årig läkare med indiskt ursprung, som greps på flygplatsen i Brisbane.
Muslimerna i Australien är i högre grad än i andra länder radikala och sprider extrema budskap, hävdar en ännu opublicerad studie beställd av regeringen som börjat läcka ut i australiensisk media. I rapporten går också att läsa att Australien har en större andel av muslimska ungdomar som riskerar att bli extremister än i något annat västland.
Hör Johan Lidberg som är frilansjournalist och som jobbar som lektor i journalistik på Murdoch University i Perth i Australien, som just nu är på semester i Sverige, om varför Australien har så många fler potentiella muslimska extremister jämfört med andra länder.

Är det bra för demokratin om fler blir lobbyister?
Landets alla lobbyister ligger nu i startgroparna - i helgen börjar Almedalsveckan, årets stora höjdpunkt för alla i pr-branschen. Alla redaktioner, inte minst vår har redan bombaderats av olika utspel och inbjudningar. En lobbyföretag är pr-byrån Westander som i ett led i sin marknadsföring delar ut böcker om hur var och en kan bli lobbyist och påverka politiker och andra makthavare.
Diskussion mellan Patrik Westander, PR-byrån Westander Publicitet och Påverkan, och Gunnar Falkmark, docent statsvetenskap, Universitetet i Göteborg.

Unga tjejer som viner fram på motocross och cykel
Två sporter som brukar ha svårt att slå sig in på sportsidorna är motocross och cykel, men två unga svenska tjejer skördar just nu stora framgångar i dessa sporter.
Hör Elin Mann som tillhör världseliten inom motocross och svenska mästarinnan på cykel Angelica Agerteg.

Vart är svenska språket på väg?
I den senaste Svenska Akademins ordlista, som kom 2006, fanns det nya ord som guss och keff. Men det är inte bara nya ord som svenskan lånar från andra språk. Snart kan det bli förändringar i den svenska grammatiken.
Reportage av Dragana Mrdja.

Läkare misstänkta för terrordåd väcker känslor
Alla de åtta personer som gripits misstänkta för att vara inblandade i attentatsförsöken i London och Glasgow i helgen har kopplingar till den statliga sjukvården i Storbritannien. Sju av dem är läkare eller läkarstuderande. Att just läkare skulle kunna ha gjort sig skyldiga till terrordåd ämnade att döda många människor väcker uppseende, kl 07.21.
Reportage av Camilla Wahlman.
Hör Eva Nilsson Bågenholm, ordförande i Läkarförbundet.

Alice Timander - mer än tandläkare och premiärlejon
Natten till igår dog Alice Timander, tandläkaren som blev känd för svenska folket som galadrottning. En som nyanserade bilden av Alice Timander är dokumentärfilmaren Rebecka Rasmusson som gjorde filmen ”Alice och jag” som hade premiär i höstas.


Frigiven journalistBBC-journalisten Alan Johnston som varit kidnappad i fyra månader släpptes fri inatt. En al-Qaidainspirerad grupp som kallar sig Islams armé tog på sig kidnappningen och krävde att islamister som hålls fängslade i Storbritannien och andra länder skulle släppas i utbyte mot Johnstons frigivning. Han har hållit presskonferens i Gaza och är nu enligt uppgift på väg mot Jerusalem. Samtal med Jan Andersson som är Sveriges Radios utrikeskorrespondent och Eva Elmsäter som är före detta ordförande på Reporter utan gränser.

Korrekrönika av Fredrik Wadström i Moskva.

Programledare: Camilla KvartoftProducent: Petra Quiding
petra.quiding@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".