1 av 5
Jörgen Huitfeldt
2 av 5
3 av 5
Röda moskén.
4 av 5
Populär sommaraktivitet
5 av 5
Söker vinter-OS 2014.

Putin fick vinter-OS, nakna män i Pamplona och farliga studsmattor

Torsdag 5 juli

OS-2014
Nästa år hålls sommar-OS i Peking. Beslutet att välja Kina som värdland kritiserades av människorättsorganisationer. I natt presenteras värdlandet för vinter-OS 2014. Kristofer Gustafsson, journalist på SvD och som bevakat åtta olympiska spel, kommenterar Olympiska kommitténs val. SR:s korrespondent i Moskva Fredrik Wadström medverkar också.
Stefan Lindeberg, ordförande Svenska olympiska kommittén och Åke Stolt, krönikör Sydsvenskan.

Bangkok torsdag
Dagens utrikeskrönika kommer från Lena Bejerot.

Sommarstress
Varannan svensk har svårt att släppa jobbet under semestern, många går in och kollar sin mailbox varje dag. Svårast har 40-talisterna att koppla ner. Den ökade tillgängligheten ställer större krav på oss och ökar stressen.
Reportage av Karin Wirenhed.

Tjurrus och nakenrus
På lördag är det dags för den årliga tjurrusningen i Pamplona och i andra delar av Spanien. Tjurrusningen är en av landets största turistattraktioner men kritiseras också för djurplågeri. Som en protest anordnas sedan några år tillbaka en alternativ rusning i Pamplona - en nakenrusning. Frilansjournalisten Petra Socolovsky, som bor i en by utanför Madrid, berättar om den årliga byfesten som varar en vecka under tjurrusningen.
Kl 8:15 hör ni Tom Källene som sprungit framför tjurarna flera gånger, och Arvid Haward Berggren som ska springa nakenrusningen i protest mot tjurrusningarna.

Röda moskén
Sammandrabbningar mellan polis och belägrande studenter vid den Röda Moskén i Islamabad har krävt minst 16 liv. Den pakistanske journalisten Ahmed Rashid berättar om bröderna som leder den radikala Röda Moskén.Samtal med Ann Wilkens, Sveriges ambassadör i Pakistan om den politiska situationen i Pakistan.

Farliga studshopp
Studsmattor har blivit en vanlig syn i svenska trädgårdar, men hoppandet är inte riskfritt. Mellan 2002 och 2005 tiodubblades antalet skador av studsmattor. Samtal med Jan Schyllander från Nationellt centrum för lärande från Olyckor på Räddningsverket. P1-morgons Anna-Karin Sivberg besöker familjen Heikkilä-Einarsson i Saltsjö-Duvnäs utanför Stockholm som har en studsmatta i trädgården.

Tjejenien
En av de frågor som Ryssland ofta får kritik för internationellt är kriget i Tjetjenien. Enligt ryssarna är det visserligen ett avslutat kapitel men i förhållandet till omvärlden fortsätter det att vara en känslig fråga. Till exempel fälls Ryssland med jämna mellanrum i Europadomstolen för brott mot mänskliga rättigheter under kriget. För att stötta ryska myndigheter i arbetet kring rättssäkerheten i Tjetjenien har Europarådet i Strasbourg skickat en delegation till Moskva. Den leds av kommissionären för mänskliga rättigheter, Thomas Hammarberg. Reportage av Fredrik Wadström.

Programledare: Jörgen HuitfeldtProducent: Nathalie Besèr
nathalie.beser@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".