Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Fredag 6 juli

Publicerat torsdag 5 juli 2007 kl 21.12
1 av 4
Pia Fridén
2 av 4
3 av 4
Anders Wijkman.
4 av 4
Gordon Brown tar över.

med Pia Fridén

Live Earth
I morgon är det dags för miljörörelsens svar på Live Aid. 150 artister kommer att uppträda på Live Earth-galor i åtta städer till förmån för miljön. Samtal med Sveriges Radios korrespondent Daniel Alling.
Samtal med Anders Wijkman (kd) som sitter i EU-parlamentets tillfälliga klimatutskott och som är ordförande i miljö-och klimatnätverket Globe, om betydelsen av galan.

Stuntskola
En del väljer att sätta sig i skolbänken på sommarlovet. En udda utbildning är den till stuntman. Där får man lära sig att sparka och slåss, fatta eld och falla från tak. Reportern Håkan Widman har besökt Svenska stuntgruppens tre veckors grundutbildning i stunt.


Jerusalem, fredag

Dagens utrikeskrönika är signerad Jan Andersson.

Nya underverk
På lördag kommer sju nya underverk att presenteras vid en gala i Lissabon. Antikens sju underverk utsågs för 2 200 år sedan och av dem är bara Pyramiderna i Egypten bevarade. 60 miljoner människor runt om i världen har röstat fram de nya underverken. Samtal med Ulf Bertilsson, Riksantikvarieämbetet.

Browns första dagarTony Blair slutade som premiärminister den 27 juni. Gordon Browns första tid vid makten i Storbritannien har överträffat mångas förväntningar. Reportage av Camilla Wahlman.

Simskola för vuxna
Nära två miljoner svenskar anser sig inte kunna simma 200 meter. Det visar Svenska Livräddningssällskapet undersökning. I sommar satsar de på gratis simundervisning för vuxna. Samtal med Mona Lisa Wernesten från Svenska Livräddningssällskapet. Simlärare Karin Söderholm instruerar reportern Özgür Karlidag i simning i Malteholmsbadet vid Mälaren.

Renbetestvist med Norge
En gammal tvist om renbete har blossat upp mellan Norge och svenska samer. Samerna från byn Saarivuoma har sina renar på sommarbete på norsk mark och hävdar urminnes hävd. Norska staten kallar det för ”olovligt renbete” och har sagt att om inte renarna är borta idag kommer man att vidta åtgärder. Samtal med Per Anders Nutti, ordförande i Saarivuoma sameby.


Programledare: Pia Fridén
Producent: Petra Quiding
petra.quiding@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".