1 av 4
Lotta Jernström
2 av 4
3 av 4
4 av 4
Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

P1-morgon med Lotta Jernström

Tisdag 10 juli

Röda Moskén stormad
Tidigt i morse stormade pakistanska trupper Röda Moskén i huvudstaden Islamabad, efter en veckas belägring. Skottlossning och explosioner hördes vida omkring, när soldaterna tog sig in i den islamistiskt drivna moskén. Sveriges Ambassadör Ann Wilkens vaknade av explosioner i natt.

Samhället efter höjt bensinpris
Dyrare bensin är ett måste för att vi ska få bukt med växthuseffekten, det har vi kunnat höra de senaste dagarna. Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg, funderar vidare på hur vårt samhälle skulle påverkas om vi var tvugna att betala ett literpris på över 20 kronor för bensinen.

Trögt för rättvisan i Kambodja
Det är nu ett år sedan åklagarna i den FN-stödda röda khmertribunalen i Kambodjas inledde sitt arbete. Men nu visar det sig att pengarna är på väg att ta slut, innan förhören ens börjat. Vår utsända i Phnom Phen, Lena Bejerot, har besökt tribunalen och träffat anhöriga till offren för Pol Pots regim.

Piteåupproret, tre år senare
För snart tre år sedan var intresset enormt och det manliga nätverket som skulle kämpa för kvinnofrid blev känt i hela Europa. Men nu har intresset bland männen svalnat. Vår reporter Christer Johansson har besökt Piteå för att ta reda på vad som egentligen hände med engagemanget.
Malin Rönnblom är statsvetare vid Umeå universitet och hon har forskat om kvinnorörelsen och jämställdhetspolitik i många år. Hon diskuterar Piteåupprorets betydelse i studion efteråt.

Ökad valfrihet när vården privatiseras, eller?
Privatiseringen av vård och omsorg pågår för fullt. Ett viktigt argument i debatten är ökad valfrihet både för vårdtagare och anställda. Socialminister Göran Hägglund diskuterar de olika alternativen med Håkan Bystedt, vd på Kooperativa institutet, KOOPI, som intresserat sig för att ta fram olika kooperativa verksamhetsmodeller för vården.

Irakisk rädsla för amerikanskt trupptillbakadragande
Allt fler uppgifter tyder på att det sista återstående politiska stödet för president George Bushs politik i Irak är på väg att kollapsa. Vita Huset ska skissa på en ny Irakstrategi med inriktning på att börja ta hem de amerikanska soldaterna. Det här är något som oroar den irakiska regeringen. Urban Hamid, frilansjournalist, som arbetat mycket i Irak, berättar om förutsättningarna för att irakierna att själva kontrollera sitt territorium.

Katter i massor Bara i Stockholm finns det just nu runt 30 000 hemlösa katter, många är ungar som fötts i det fria under våren. Vår reporter Kristina von Dolwitz hälsar på hos Birgitta Björkman på Djurfrämjandet där några av dessa katter just nu väntar på ett nytt hem.

Korrekrönika av Jesper Lindau, Washington.

Programledare: Lotta Jernström

Producent: Petra Quiding
petra.quiding@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".