1 av 3
Pia Fridén
2 av 3
3 av 3

Al-Qaidas roll i Irak och Victoria fyller 30

Fredag 13 juli

Vad betyder rapporten om Irakkriget?
Igår presenterades den första delen i en rapport som beställts av den amerikanska kongressen för att utvärdera Irakkriget.
Hör Sveriges Radios utsände i Washington, Jesper Lindau, om hur rapporten har tagits emot i USA.
Hör också Erik Åsard, chef för Nordamerikainstitutet vid Uppsala universitet, och Magnus Norell, terrorforskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, om vad rapporten betyder för Bush och vilken roll Al-Qaida spelar i Irakkriget.

Trakasserier eller belöning i Ryssland
Många ryska journalister trakasseras och enstaka personer har även mördats för att de utövar sitt jobb. Men nyligen belönades några journalister av Kreml för att ha utfört ett förtjänstfullt arbete. Hör ett reportage av Fredrik Wadström, Sveriges Radios utsände i Ryssland.

Regnets påverkan på handeln
Sommarens regniga väder påverkar inte bara humöret, utan också våra shoppingvanor. Nora Prochazka från Handelns Utredningsinstitut berättar hur.

HIV ökar bland homosexuella män
HIV ökar i den grupp som kanske har fått mest information, rådgivning och kondomer av alla. Vad ska göras åt problemet? Samtal med Mikael Björck Blomkvist från RFSL och Ewa Björling, ordförande för det nybildade HIV-rådet.

Poseners brott preskriberade
Brotten som huvudmannen i Trustorhärvan, Joacim Posener, begick för 10 år sedan, har preskriberats - det skriver Aftonbladet i dag. Posener efterlystes internationellt, misstänkt för medhjälp till grov förskingring och grov trolöshet mot huvudman. Han har hållit sig gömd i 10 år och tros ha fått med sig 46 miljoner kronor ur Trustors kassa. Trustorhärvan är ett av de största ekobrotten i svensk historia. Journalisten Gunnar Lindstedt avslöjade härvan.

Kronprinsessan 30 år
Kronprinsessan Victoria fyller 30 år på lördag. Hovreportern Jenny Alexandersson från Svensk Damtidning och författaren Herman Lindqvist berättar om tronarvingen och hennes roll.

Krönikan leveraras idag av Jan Andersson som är Sveriges Radios utsände i Mellanöstern.

Programledare: Pia Fridén
Producent: Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".