1 av 5
2 av 5
EU-parlamentet i Strasbourg
3 av 5
Charles Taylor
4 av 5
Soldater utanför Röda moskén.
5 av 5
Lotta Jernström

Krigsförbrytare, hotad svensk modell och fredsagenter

Måndagen 16 juli

Krigsförbrytare i Sierra Leone får straffDet tio år långa inbördeskriget i Sierra Leone räknas som ett av Afrikas blodigaste, med massvåldtäkter, barnsoldater, massamputeringar, 50.000 döda och hundratusentals människor på flykt. I veckan kommer krigsförbrytardomstolen i Sierra Leone att meddela vilket straff tre före detta rebelledare kommer att få avtjäna. De har tidigare befunnits skyldiga till brott mot mänskligheten. Sveriges Radios utsände i Afrika, Richard Myrenberg, berättar om vilka konsekvenser domarna får.

Fotograferande turister i massor
Korrespondentkrönikan kommer idag från New York och Jenny Sanner Roosqvist som funderar över turisternas semesterfotografier.

Svenska urangruvor
Gruvbolagens intresse för att leta efter uran i norra Sverige fortsätter att öka och svenska staten har aldrig beviljat så många undersökningstillstånd som nu. Några kilometer från byn Lillögda utanför Åsele i Västerbotten har ett kanadensiskt företag hittat uran och kommunalrådet där ser gärna att uranet bryts fram för att skapa arbetstillfällen. Men vår reporter Christer Johansson kan rapportera om ett massivt moststånd mot gruvan i byn.

Val i Turkiet
På söndag hålls val i Turkiet, och även om det regerande, konservativa AK-partiet av allt att döma kommer att bli största parti med egen majoritet i parlamentet också efter valet så förväntas landets ultranationalistiska partier att gå starkt framåt. Det högerextrema MHP väntas bli tredje största parti, framburet av en växande våg av nationalism som har svept över Turkiet. En av dem som tänker rösta på MHP är Kemal Sayar, i hamnstaden Mersin i södra Turkiet. Reporter Caroline Salzinger.

Dyr månatlig flyttUngefär två miljarder kronor per år. Det är kostnaden för att EU-parlamentet en gång i månaden tar sitt pick och pack och reser från kontoren i Bryssel, Belgien till kontoren i Strasbourg, Frankrike. I förra veckan försökte några parlamentariker ännu en gång ta upp frågan om att sätta stopp för resandet, men de blev nedröstade. Ylva Nilsson är frilansjournalist och har bevakat EU sedan 1988. Hon förklarar varför det är så svårt att få till en förändring.

Svenska modellen i gungning?
Arbetsrätten och konflikträtten är några av de frågor som debatterats under politikerveckan i Almedalen. Bland annat meddelade arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin att regeringen nu överväger att inskränka rätten till konflikt på arbetsmarknaden. Bland annat ska medlingsinstitutet få större möjligheter att skjuta upp en konflikt. Det finns de som menar att regeringen medvetet försöker försvaga facken med sin politik. PJ Anders Linder, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet och Ingvar Persson, ledarskribent på Aftonbladet, diskuterar.

Pakistan - ett land i krisNära 60 personer har dödats i tre självmordsattacker i nordvästra Pakistan under helgen. Och rapporter har kommit om att talibaner sagt upp det fredsavtal de haft med regeringen. Sten Widmalm, statsvetare och Pakistankännare hjälper oss att förstå det som händer i Pakistan.

Fredsagenter
100 unga i Sverige utbildas just nu till muslimska fredsagenter. Många muslimer känner sig vilsna och ifrågasatta efter de senaste årens terrorattacker och många saknar tillräckligt med kunskap för att kunna bemöta omvärldens skepsis. Därför samarbetar nu studieförbunden Sensus och Ibn Rushd för att utbilda så kallade fredsagenter för att kunna bygga ett nationellt nätverk för islam, fred och mänskliga rättigheter. En av dem som vill bli fredsagent är Nejat Jafer.

Programledare: Lotta Jernström

Producent: Nathalie Besèr
nathalie.beser@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".