Sudan

Darfurkonfliktens inverkan på Tchad och modernisering av scouterna

Tisdag 17 juli

Att köpa en börs
Stockholmsbörsen är till salu. Det finns flera villiga köpare, just nu verkar striden stå mellan amerikanska Nasdaq och börsen i Dubai. Men vad är det egentligen man köper när man köper en börs?
Hör Ekots ekonomiske kommentator Christer Hillbom.

Vicepresident med stor makt
Den amerikanska vicepresident Dick Cheney har under sina sju år i Vita Huset blivit känd som den som råkade skjuta ner en jaktkompis, men också som före detta VD för oljeservicebolaget Halliburton, bolaget som sen fick stora beställningar från av regeringen i Irak. Och Cheney har skaffat sig exeptionellt stor makt inom politiken, något han nu får kritik för. Reportage av Jesper Lindau.

Korrekrönika från London, av Johan-Mathias Sommarström.

Nytt hotell ska ge jobb åt fd kriminella
Att få ett nytt jobb är inte alltid så lätt, och om man dessutom har varit missbrukare eller kriminell är det betydligt svårare. Projektet ”Vägen ut” i Göteborg skapar möjligheter till nya vägar ut ur missbruk och kriminalitet, och nu planerar det att öppna ett hotell som ska drivas av före detta missbrukare och kriminella, reportage av Madeleine Blidberg.
Nationalekonomen Ingvar Nilsson, har studerat projektet ”Vägen ut”.

Tchad - i skuggan av DarfurkonfliktenDet har gått över 4 år sedan inbördeskriget i Darfur i västra Sudan bröt ut, ett krig som har kostat runt 200 000 människor livet och gjort miljontals människor hemlösa; och i helgen inledde FN och Afrikanska Unionen ett nytt försök att få i gång fredsförhandling. Inbördeskriget i Darfur har också spridit sig till grannlandet Tchad.
Hör diskussion med Anna Koblanck, utrikeskorrespondent på DN som just nu är i östra Tchad, i staden Gozbeida, där det finns flera flyktingläger, och Kurt Aronsson, logistiskt rådgivare till Afrikanska Unionen i Darfur, Sudan, som nu är på väg hem till Sverige.

Räcker nya kläder för att modernisera scoutrörelsen?Kraftig åska och rejäla skyfall drabbade i morse scoutlägret på det skånska Rinkabyfältet utanför Kristianstad där över 20 000 scouter samlats för att fira 100 årsjubileum denna vecka. Och hundraåringen firar med att modernisera sig, med nya kläder och ny layout. Men räcker det för att hålla liv i scoutrörelsen? Johan Strid, Generalsekretetare för svenska scouterna var med på telefon.

Ryskt nej till Kosovoresolution
Kosovos framtid fortsatt osäker när Ryssland säger nej till det senaste resolutionsförslaget.
Ryssland backar upp Serbien som inte kan acceptera förhandlingsförslaget som bygger på tidsbegränsade förhandlingar med det underförstådda målet att Kosovo ska bli självständigt. Vad betyder det här för Kosovos framtid?Christina Gustafsson, Sveriges Radios Balkankorrespondent under Bosnienkriget.

Programledare: Katarina Pietrzak
Producent: Petra Quiding
petra.quiding@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".