Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Presidentkandidater i debatt och bostadstillägg betalas inte ut i tid

Publicerat måndag 23 juli 2007 kl 23.23
1 av 4
Hugo Chavez
2 av 4
3 av 4
4 av 4
Lotta Jernström

Tisdag 24 juli

Debatt mellan demokratiska presidentkandidater
I natt, svensk tid, arrangerades den första presidentkandidatdebatten på nätet. Det var också den första officiella debatten mellan demokraternas åtta kandidater till presidentposten. Vår utsände i Washington, Jesper Lindau, följde debatten och berättar hur det gick.

Svenskar i Thailand
Thailand har inte bara blivit svenskarnas stora turistmål, många köper också hus där och andra har redan flyttat till Thailand för gott. Svenskbyarna har blivit ett begrepp och precis som tidigare i Spanien, byggs hela omgärdade områden med villor och lägenheter upp. Vår utsända i Thailand, Lena Bejerot, har besökt svenskbyn Palm Tree.

Korrespondentkrönikan kommer idag från Bryssel, av Camilla Wahlman.

Olika attityder till strandnära tomter
I takt med att översvämningar och höga vattenflöden blir allt vanligare, blir det också allt viktigare hur kommunerna planerar för bostäder i närheten av vatten. I dag är skillnaderna mellan olika kommuner stora. Vår reporter Lena Pettersson har besökt Markaryds kommun i Småland där man ser möjligheten att sälja strandnära tomter som ett konkurrensmedel. I grannkommunen Ljungby säger man däremot nej till strandnära boende.

Kvinnlig president i Indien
I helgen fick Indien sin första kvinnliga president, Pratibha Patil. Indien har placerat sig bland de tio snabbast växande ekonomierna i världen. Men trots framgångarna finns nästan en fjärdedel av världens fattiga i Indien och djupt rotade traditioner marginaliserar de fattiga, särskilt flickor och kvinnor. Hur kan en kvinnlig president komma att påverka jämställdhetsarbetet? Hör Gunnel Cederlöf från Uppsala Universitet, som forskar i indisk modern historia.

Kris på en del försäkringkassor
Flera försäkringskassor runt om i landet hinner inte med att betala ut ersättningar i tid. Södermalmskontoret i Stockholm är ett av de kontor som ligger efter och där är orsaken brist på personal till följd av de nedskärningar som gjorts det senaste halvåret. Vi diskuterar problemet med fackförbundet ST:s huvudskyddsombud på försäkringskassan i Stockholms län, Agneta Gärdlund och Maivor Isaksson, produktionsdirektör på Försäkringskassan.

Hugo Chavez nya utspel
Venezuelas president Hugo Chavez fortsätter att stärka sin position i landet. Det nya ”jätteparti” han vill bilda genom att slå ihop alla partier som i dag stöder honom har nu haft sina första möten. Chavez har också i dagarna deklarerat att alla utlänningar som kritiserar honom eller hans regering ska utvisas. Oppositionella i landet menar att landet tagit ännu ett steg mot en begränsad yttrandefrihet. Per Norström, biträdande chef för Amerikaenheten på utrikesdepartementet finns med i studion för att berätta om Chavez Venezuela.

Nordic Battlegroup kan komma att skickas till Tchad
Vid årsskiftet ska snabbinsatsstyrkan Nordic Battlegroup vara redo att skickas ut på uppdrag. Ett av de första land som styrkan kan komma att få stifta bekantskap med är Tchad. Det stod klart efter utrikesministermötet i Bryssel under måndagskvällen. Insatschef Jan Johnsson berättar om vad styrkan kan komma att få för uppgifter, om det beslutats att de ska åka dit.

Programledare: Lotta Jernström
Producent: Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".