1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4
Katarina Pietrzak

Kidnappningar i Afghanistan, sexhandel i Bryssel och korta straff för mord

Onsdag 25 juli

Kidnappningar i Afghanistan
Flera tidsfrister har gått ut för de 23 sydkoreaner som är kidnappade i Afghanistan. Det är den absolut största talibanska kidnappningen i år, dom senaste fyra åren har minst 27 utlänningar kidnappats av talibanerna eller andra extremistiska rörelser i Afghanistan. Vi har med oss Peter Hjukström, afghanistankännare.

Prostitution i Bryssel
Sexindustrin är en av de snabbast växande industrierna i världen nu och omsätter flera miljarder kronor varje år. Det hävdar organisationen European Womens lobby, som organiserar omkring 4000 kvinnoorganisationen i EU. Ett exempel är Bryssel, säger Colette de Troy som representerar organisationen i Camilla Wahlmans intervju.

Sexindustrins utbredning kommenteras av Eu-parlamentarikern Carl Schlyter (mp).

Kortare straff för mord
Det blir allt vanligare att mördare döms till lindrigare straff i svenska domstolar - men hur viktigt är mördarens straff - om det är ditt barn som har mördats? För sex år sedan mördades Dagmar Wallins dotter Jennifer, och hon berättar om sin reaktion för Marie-Caroline Bivèr.

Samtal med psykologen Björn Lagerbäck om straffets betydelse för sorgerabetet.

Mödravård blir Föräldravård
Vad betyder ett namn? Inom Mödra-och barnhälsovården i Jämtlands län betyder just namnet mycket. I höst byter man där nämligen namn till Föräldra-och barnhälsovården istället. En av initiativtagarna heter Emma Knutsson och jobbar som psykolog på enheten. Hör också Tobias Basslius, pappa i Östersund.

Oroligheter i Thailand
Under senare tid har demonstranter och polis drabbat samman i Thailands huvudstad Bangkok. I söndags försökte polisen stoppa regimkritiska demonstrationer med hjälp av tårgas och vattenkanoner. Hur är det politiska läget i ett av vår populäraste semestermål? Samtal med vår medarbetare Michael Töpffer som bor i Bangkok sedan sju år tillbaka.

Moskva, onsdag...
Korrespondentkrönikan kommer från Moskva, av Fredrik Wadström.

Lag på flytväst?
Regeringen öppnar för en lag på flytväst till sjöss. Bra idé, tycker Anders Wernesten, informationschef på Svenska Livräddningssällskapet. David Eberhardt, psykiater som skrivit boken ”I trygghetsnarkomanernas land” tycker att vuxna människor själva borde få bestämma om de vill ha flytväst eller ej.

Programledare: Katarina Pietrzak
Producent: Maja Lagercrantz
maja.lagercrantz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".