Översvämningar i Kina och flyktingläger i Jordanien

Torsdag 26 juli

Översvämningar i Kina
Kina är just nu mycket svårt drabbat av översvämningar. Över 500 människor har dött i sommarens översvämningar och 3,2 miljoner har tvingats lämna sina hem. Skadorna beräknas kosta flera miljarder kronor. Dessutom spår meteorologerna mer regn. Vi har med oss Lena Bejerot på plats i Chongqing.

Betydelsen av internet för militanta rörelser
Internet är viktig för nätverket al-Qaida och andra jihadsalafitiska rörelser, som är våldsbenägna inriktningar av islamism. På internet finns ingen censur och inga gränser -vilket gör att man kan sprida kommunicera och sprida sitt budskap på det sätt man vill. I höst kommer en ny bok där islamologen Philip Halldén vid Lunds universitet beskriver innehållet på de här sidorna och utvecklingen på internet från 2002 och framåt.
Reportage av Anna Hanspers.

 

Svenska sjukhus låter inte personalen vila
De flesta av Sveriges sjukhus bryter mot den arbetstidslag som infördes vid årsskiftet och som innebär att anställda ska få 11 timmars vila varje dygn. Vi har med oss Anna Middelman, chefsjurist Arbetsmiljöverket, svarar på frågor om lagen och hur verket hanterar frågan. Sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt som är professor vid Karolinska institutet förklarar vad som händer om du sover för lite.

Korrespondentkrönikan kommer idag från Jenny Sanner Roosqvist i New York.

Flyktingkonferens i Jordanien
I dag hålls en konferens i Jordanien om hur Iraks grannländer tillsammans ska kunna hjälpa flyktingarna från Irak. Vår reporter Katja Magnusson finns på plats i lägret och rapporterar därifrån. Vi diskuterar också den irakiska flyktingsituationen med Hanne Mathisen som är presschef på UNHCR i Norden och Baltikum.

Cykling förknippas med dopning
Den italienska cyklisten Christian Moreni är den tredje cyklist som åkt fast för doping under årets Tour de France. Vi diskuterar varför cykelsporten blivit så förknippat med dopning och vad som måste göras för att stoppa utvecklingen tillsammans med Hans Falk som är sportchef på Svenska Cykelförbundet och före detta cykelproffset Glenn Magnusson.

Programledare: Lotta Jernström
Producent: Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista