Vårdnadsförslag, manlig sterilisering och irakisk fotbollshausse

Fredag 27 juli

Nytt vårdnadsförslag
Igår föreslog regeringens utredare att en av föräldrarna ska få beslutanderätt i viktiga frågor som rör barnet i de fall föräldrarna är skilda. Enligt justitieminister Beatrice Ask ska det göra att svåra konflikter mellan föräldrarna kan undvikas. Detta debatteras av Göran Ewerlöf hovrättslagman och utredare och Mikael Alonzo, föreningen Pappa barn.

Manlig sterilisering
Niklas som har steriliserat sig berättar om ingreppet och varför han gjorde det i Päivi Kotkas reportage.
Sedan flera år tillbaka pågår ett projekt som ska få fler män att sterilisera sig vid Karolinska Universitetssjukhuset. Androlog Ulrik Kvist berättar om fördelarna med sterilisering och passar på att avfärda några fördomar. 

 

Korrespondentkrönikan kommer idag från Katja Magnusson i Amman i Jordanien. 

Irakiska landslaget i final
På söndag spelas finalen i asiatiska mästerskapen i fotboll i Jakarta. Matchen går mellan Saudiarabien och Irak. Bland irakier i omvärlden och i själva Irak har landslagets framgångar bejublats och lett till både glädje och sorg. Vi har med oss irakiern Ali Alhasnawi, fotbollstränare från Kista FC.

 

Arbetsplatser orsakar astma
Enligt en europeisk studie i 13 länder kan en fjärdedel av alla nyupptäckta astmafall kopplas till arbetsplatser där man har daglig kontakt med kemiska ämnen. Sjuksköterskor är en av riskgrupperna och vi diskuterar riskerna med Anna Karin Eklund, förbundsordförande för Vårdförbundet. Leif Bengtsson som är riskbedömare på Kemikalieinspektionen redogör för hur de jobbar för att minska kontakten med farliga kemikalier på jobbet.
 

Flykt från Mogadishu
Tusentals människor flyr just nu från Somalias huvudstad Mogadishu på grund av de dagliga striderna där. De flesta beger sig till de närliggande orterna Afgooye och Hawa Abdi, men många beger sig ännu längre bort. Richard Myrenberg har träffat några av flyktingarna.

Svenska och amerikanska bostadsmarknaden
I USA svajar bostadsmarknaden. Räntorna är höga, huspriserna faller och folk inte längre kan betala sina lån. En situation som många känner igen från den svenska bostadsbubblan i början av 90-talet. Jesper Lindau, vår medarbetare i Washington berättar om de amerikanska reaktionerna och Cecilia Hermansson, prognoschef på Swedbank, diskuterar om vi svenskar går samma öde till mötes. 

Unga träffas ombord
The Tall Ships’ Races är världens största internationella kappsegling för stora segelfartyg och just nu håller 118 fartyg från 19 länder på att anlända till Stockholms kajer. Vår reporter Kristina von Dolwitz har stigit ombord på skeppet Constantia som bygdes i Danmark 1908.
 

Programledare: Katarina Pietrzak

Producent: Maja Lagercrantz
maja.lagercrantz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista