USA:s kritiskt till Saudiarabien och thriller om läkemedelsbranschen

Måndag 30 juli

Condoleezza Rice till Saudiarabien med kritik
Idag inleder USAs utrikesminister, Condoleezza Rice, och försvarsminister, Robert Gates, en rundresa i Mellanöstern och arabvärlden. Bland annat kommer de att besöka Saudiarabien. Enligt bland annat New York Times kommer USA att kritisera sin allierade den här gången, enligt tidningen är Vita Huset irriterat över Saudiarabiens agerande i Irak, USA menar att Saudiarabien stödjer sunnigrupperingar i Irak och därmed underminerar den irakiska regeringen.
Per Saland, ambassadör vid Utrikesdepartementets Mellanösternenhet med ansvar för frågor som rör Saudiarabien, kommenterar.

Thriller om läkemedelsbranschen
Peter Rost, en svensk före detta läkemedelschef i USA, skrev en thriller, som han själv trodde var påhittad, om kopplingar mellan amerikanska CIA, biologiska vapen och läkemedelsindustrin. Men nyligen släppte CIA tidigare hemliga dokument, som visade att det faktiskt funnits sådana kopplingar.
Hör reportage av Jenny Sanner Roosquist.


Hör kommentar av Anders Nordqvist, avdelningschef FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, på avdelningen för skydd mot kemiska, nukleära, biologiska och radiologiska stridsmedel.

Kommunernas reklamkampanjer har ingen effekt
Varannan kommun driver kampanj för att locka till sig nya invånare. Kommunerna annonserar, skickar brev eller ringer upp utflyttade kommuninvånare och försöker få dem att flytta hem, och totalt kostar kampanjerna kommunerna 50 miljoner kronor om året. Men kampanjerna har ingen effekt på flyttmönster, säger forskaren Tomas Niedomysl, bostadsforskare vid Uppsala universitet. Det är annat som styr flyttningen, som jobb och bostad, det rapporterar Ekot om nu under morgonen.
En av de kommuner som framgångsrikt lockar till sig nya invånare är Nyköpings kommun, hör kommunens kommunikationschef, Palaemona Mörner.

Att vara homosexuell inom idrotten
Idag börjar Pridefestivalen i Stockholm, och temat för årets festival är idrott. Hur hanterar idrottsrörelsen frågan kring homo- bi- och transsexuella (HBT-frågor)? Hör diskussion mellan Patrik Ekengren, kassör i föreningen Stockholm Snipers, en idrottsförening som riktar sig speciellt till HBT-personer, och Rolf Jönsson, riksidrottsförbundets handläggare trovärdighetsfrågor.

Renässans för bortglömt historiskt slag
Det har kallats för det glömda kriget - finska kriget 1808-1809. Kanske för att det från svensk sida har uppfattas som ett misslyckande. Det var nämligen då vi förlorade Finland till Ryssland. Men i dag möter nutid dåtid, dagens teknik gör det nämligen möjligt att med GPS, ta sig runt slagfältet och låta sig upplysas om vad det var som hände vid slaget vid Sävar.
Hör reportage av Marie-Caroline Biver.

Korrespondentkrönika av Jesper Lindau.

Programledare: Pia Fridén

Producent: Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista