Röster om Ingmar Bergman

Tisdag 31 juli

Jörn Donner om Bergman
Den finlandssvenske författaren och filmskaparen Jörn Donner var under åren 1978 till 1982 VD för Svenska Filminstitutet. Han stod Ingmar Bergman mycket nära. Det var Donner som beslöt stödja produktionen av ”Fanny och Alexander”.

Birgitta Steene om det existensiella hos Bergman
Ingmar Bergmans filmer beskrivs ofta som mörka, svåra och djupa. Kanske bidrog det till att hans framgång i Sverige var begränsad. Utomlands däremot har hans filmer fått en helt annan uppmärksamhet. Där ser man annorlunda på det djupa och det existentiella. En av Bergmans mest trogna publikgrupper har funnits på amerikanska college. Hör samtalet med Birgitta Steene som har skrivit böcker och undervisat om Ingmar Bergman i 30 år.

Bergman dyrkad i Latinamerika
Ingmar Bergman var stor på många håll i världen. Inte minst i Latinamerika. Där säger man att det var i Montevideo som man först upptäckte hans storhet. Lars Palmgren, vår korrespondent i Latinamerika berättar.

Skådespelerskan Elin Klinga om Bergman
Dramatenskådespelerskan Elin Klinga arbetade med Ingmar Bergman sedan slutet av 90-talet. Kvinnoroller var alltid viktiga för Bergman - genom dessa förmedlade han både livets mening och dess frustrationer. Elin Klinga var en av Bergmans sista stora kvinnliga stjärnor och berättar i P1 morgon om hur det var att arbeta med Ingmar.

Översvämningar i Kina
Sommarens svåra översvämmningar i Kina frestar nu på säkerheten i världens största damm, de tre dalarnas damm. Vattnet i asiens längsta flod, Yangtzefloden, har nu nått farligt höga nivåer. De häftiga regnen har lett till de värsta översvämmningarna i Kina på över tio år. Sveriges radios Lena Bejerot har besökt staden som försöker återhämta sig efter översvämmningarna.

Enskilda avlopp släpper ut fosfor i Östersjön
Algblomningen i Östersjön beror framförallt på utsläpp av de gödande ämnena kväve och fosfor. Ungefär en femtedel av den fosfor som läcker ut i Östersjön kommer från de enskilda avloppen, alltså de avlopp som inte är anslutna till kommunala reningsverk. Ändå görs väldigt lite för att begränsa just de utsläppen, många kommuner kontrollerar överhuvudtaget inte de enskilda avloppen. Vår reporter Maja Lagercrantz besöker Lennart Svärd i Östergarn på Gotland som har tagit saken i egna händer och byggt ett system för rening. Kommentarer av systemekologen Mats Johansson.

Korrespondentkrönikan kommer från London och Johan-Mathias Sommarström 

Programledare: Lotta Jernström

Producent: Thomas Björkman
thomas.bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista