Kritik mot Krav-märkning och ny FN-resolution om Darfur

Onsdag 1 aug

FN-resolution om Darfur
Sent igår kväll godkände FN:s säkerhetsråd enhälligt en resolution om Darfur. Det betyder klartecken att skicka en fredsstyrka på upp till 26 000 man till den sudanesiska Darfurregionen tillsammans med Afrikanska Unionen. Hör Jan Eliasson som är FN:s särskilda sändebud i Darfur.

Krögare avstår Krav-märkning
För den som vill äta på en KRAV-märkt restaurang finns det allt fler alternativ att välja på. Över 250 matserveringar är idag KRAV-certifierade, mot blott ett tiotal för tio år sen då det första gången blev möjligt att ansöka om att miljömärka menyn. Men vad står egentligen KRAV-märket för idag? Alldeles för lite menar två av Malmös ekologiska krögare som nu lämnat KRAV i protest: Björn Stenbeck och Magnus Lans tycker att det är alldeles för lätt att bli KRAV-krog och att KRAV-certifieringen ibland till och med motverkar sitt goda miljösyfte. Hör Kristin Heinonens reportage.

Krav kommenterar kritiken
Det är numera KRAV:s dotterbolag ARANEA som sköter kontrollen och certifieringen och Eva Bellbrant som är affärsområdeschef för livsmedel kommenterar kritiken.

På ölrunda i Bryssel
I den belgiska huvudstaden Bryssel ligger puben som kan ha världens största urval av ölsorter. Menyn är tjock som en telefonkatalog och stället garanterar ett urval på minst 2004 sorters öl: Vår medarbetare Camilla Wahlman har gjort ett besök.

Gisslandramat skapar oro och ilska i Sydkorea
Klockan 9.30 nu på förmiddagen går ännu en tidsfrist ut för de sydkoreanska hjälparbetare som hålls som gisslan av talibaner i Afghanistan. Två har redan dödats och nu riskerar flera att bli mördade om inte den afghanska regeringen inte släpper minst åtta namngivna talibaner. Annette Son-Ek som är forskare vid Stockholms universitet men nu befinner sig i Sydkorea är med liksom Sveriges Seoulambassadör Lars Vargö, hemma på semester i Sverige.

Vad krävs av en miljöbil för att slippa vägtull?
I Stockholm införs idag trängselskatten på nytt. Men en del miljövänliga fordon är undantagna från betalningskraven. Det är fordon som drivs med el, gas eller etanol som blir skattebefriade. Andra typer av miljöklassade bensin- och dieselbilar - dvs de som är bränslesnåla kommer dock att beskattas. Ologiskt och orättvist för många som har sådana bilar, anser Motormännens Riksförbund. Berndt Sehlstedt från Motormännen och motståndare till trängselskatten möter Ingrid Larsson, sakkunnig på näringsdepartementet.

Brittiska soldater lämnar Nordirland
Vid midnatt drog britterna tillbaka sina sista trupper efter 38 år av militär närvaro. Det som var tänkt som ett tillfälligt ingripande blev ett parmanent tillstånd och sammanlagt har 300 000 soldater varit placerade i Nordirland med uppgift att stödja polisen. Annika Nestius-Brown som är lärare i svenska vid universitetet i Belfast har bott i Nordirland i 11 år.

Korrespondentkrönikan kommer från Bangkok och Lena Bejerot.

Programledare:
Pia Fridén
Producent:
Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista