Nolltolerans mot alkohol utomhus och svensk damtennis

Fredag 3 augusti

Relationerna mellan Afghanistan och USA
På söndag tar USA:s president George Bush emot Afghanistans president Hamid Karzai, i residenset på Camp David. Afghanistan har stora problem med fattigdom och strider som även slår mot civilbefolkningen, och trots massivt utländskt bistånd, framförallt från USA, har inte Karzai lyckats förbättra vanliga afghaners vardag, varken ekonomiskt eller säkerhetsmässigt. Drygt fem år efter USA:s invasion för att störta talibanregimen, är de muslimska fundamentalisterna nu på stark politisk och militär frammarsch. Under det pågående gisslandramat i Afghanistan har också Sydkorea vädjat om USA:s hjälp.
Hör Bo Utas, professor i Iranistik vid Uppsala Universitet.

Varför är det ont om svenska damtennis-proffs?
I helgen avslutas Nordic Light Open, en tennisturnering för damer som hålls i Stockholm. De svenska deltagarna har blivit brädade av internationella stjärnor och åkt ut en efter en. Men varför är det så ont om internationella tennisstjärnor bland de svenska damerna?
Maria Strandlund-Tomsvik före detta tennisproffs och numera Fed Cup-kapten.

Krönikan kommer från New York med Jenny Sanner Roosqvist.

Svårt för svenska småföretag att slå sig in utomlands
De svenska miljöteknikföretagen har stor kunskap och erfarenhet, och efterfrågan på teknik som kan lösa avfallsproblemen är stor utomlands. Men ofta når inte företagen ända fram till påskrivet kontrakt. Det finns flera exempel på hur kommunala energibolag banat vägen utomlands - ändå händer det alltför ofta att när det väl blir dags för affär, ja då går budet till företag från andra länder, det menar Ronny Arnberg på Borlänge Energi.
Reportage av Päivi Kotka.
Hör också Thomas Carlson, chef för Exportrådets särskilda småföretagssatsningar.

Nolltolerans mot alkohol utomhus
Under morgonen har Ekot rapporterat om polisens nolltolerans mot alkohol på offentlig plats. Allt fler polisdistrikt tillämpar nolltolerans för den som dricker alkohol där det råder alkoholförbud, och reglerna och tillvägagångssättet skiljer sig från distrikt till distrikt. I Växjö hälls alkoholen ut och det blir böter. I Sundsvall häller polisen till och med ut spriten i oöppnade flaskor om personen i fråga ertappas med att dricka på allmän plats.
Är nolltolerans rätt väg att gå? Debatt mellan Hillevie Engström (m), justitieutskottet och kriminalinspektör i grunden, och Johan Pehrson (fp), jurist och f d ordförande i justitieutskottet.

Ledaren för Al-aqsa-martyrernas brigader
I mellanöstern pågår nu en intensiv diplomati efter Hamas blodiga maktövertagande i Gaza tidigare i sommar. Israel har på flera sätt försökt stärka den palestinska Fatah-rörelsen gentemot Hamas. Bland annat har Israel lovat att sluta jaga närmare 200 efterlysta Fatah-män - mot att de lägger ner sina vapen i tre månader. Den mest kände som fått amnesti är Zakaria Zubeidi, ledare för Al-aqsa-martyrernas brigader i Jenin. I Israel ses han som en terrorist, men bland palestinierna i Jenin är han en hjälte.
Reportage av Katja Magnusson.

Programledare:
Pia Fridén
Producent:
Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista