Översvämningar och Statsheroin

Måndag 6 augusti

Översvämningar i Sydasien
Enorma landområden i Indien och Bangladesh har drabbats av översvämningar i monsunregnets fotspår. 35 miljoner människor är drabbade och situationen blir allt mer kritiskt. Det råder brist på mat men framför allt brist på rent vatten.
Samtal med Björn Eder, chef för avdelningen för internationell katastrof och beredskap på Röda Korset.

EU i motvind
Flera EU-medlemsländer kan få det svårt att få parlamenten att godkänna EU:s nya fördrag. Särskilt Danmark, Tjeckien och Storbritannien pekas ut som länder som kan få svårigheter.
Reportage av Camilla Wahlman.

Fabrik blir kyrka - igen
Religionen i Ryssland växer sig åter igen allt starkare efter att i årtionden varit nedtryckt av det kommunistiska styret. Och kyrkor som fått fylla andra ändamål blir nu åter igen kyrkor. Korrespondentkrönika av Sten Sjöström, Moskva.

Folkvald borgmästare
I den lilla orten Vedum söder om Vara finns numera Sveriges första folkvalda borgmästare. Det är 21 åriga Therese Nilsson som blivit framröstad av Vedumsborna. Hennes roll är bland annat att vara Vedums ansikte utåt och öka engagemanget hos Vedumsborna.
Reportage av Madeleine Blidberg kl 6.39
Vilken betydelse kan en borgmästare få?
Samtal med Stig Montin, professor i statskunskap vid Örebro universitet.

Statsheroin i Danmark
Danmark kan starta ett försök med Statsheroin, det vill säga att ordinera tungt belastade heroinister med heroin. Det är Dansk Folkepartiet som svängt i frågan och därmed skapat majoritet i Folketinget för försöket.
Debatt i studion mellan Charlotte Fischer, Radikale venstre, Berne Stålenkrantz på Brukarföreningen och Kerstin Kjell, överläkare på beroendekliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Hiroshima
Idag är det 62 år sedan den amerikanska atombomben fälldes över den japanska staden Hiroshima. Hans Blix som är ordförande i den Internationella kommissionen om Kärnvapen berättar om dagens kärnvapenhot.
Reportage av Malin Olofsson.

Programledare: Pia Fridén
Producent: Håkan Widman
hakan.widman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista