Svenska soldater förbereder sig för strid och SSU:s framtid på spel

Tisdag 7 augusti

Sargat SSU väljer ny ledareImorgon får SSU en ny ordförande. En person som får hantera stora medlemsavhopp och en historia av skandaler. Vilken roll har SSU idag? Samtal mellan Lotta Gröning, debattredaktör på socialdemokratiska Aftonbladet, och Sofie Wiklund, ledarskribent på socialdemokratiska Dalademokraten.

Ny regering på Östtimor
Östtimors president, nobelfredspristagaren José Ramos-Horta, gav igår den tidigare partikollegan Xanana Gusmao i uppdrag att bilda regering. Därmed är fem veckors dödläge sedan valet brutet, efter att det största partiet Fretilin inte kunnat bilda regering tidigare - fast Fretilin anklagar också regeringsbildandet för att bryta mot grundlagen. Hör samtalet med Kjell-Åke Nordkvist, lektor i freds- och konfliktforskning.

Världsbanken läxar upp Kambodja
Kambodja är ett av de länder som har störst problem med korruption. I dagarna har Världsbankens nye chef Robert Zoellick varit i Kambodja och uttryckt sin oro för korruption. Världsbanken har tidigare avslutat biståndsprojekt och begärt pengar tillbaka pga korruptionsproblem i Kambodja. Miljöorganisationen Global Witness har också kritiserat landet för skogsskövling och korruption. Hör Lena Bejerots reportage från Kambodja.

Hör också Kenneth Hermele, på organisationen Forum Syd, som hoppas att Världsbanken ska bli bättre på att bekämpa både mottagarländernas, och organisationens egna, korruptionsproblem.

Nordic Battle Group tränar
För några veckor sedan började utbildningen för en del av de svenska soldater som ska ingå i Nordic Battle Group. Från och med 2008 ska Sverige tillsammans med Estland, Finland, Norge och Irland ha en stridsgrupp i beredskap. Vår reporter följde deras träning på P7 i skånska Revingehed.

Hör också samtalet med Karl Engelbrektsson, chef för Nordic Battle Group, om huruvida Sverige verkligen är förberett för att kunna hantera att svenska soldater dör i strid och om det går att lägga in veto mot ett uppdrag.

Krönikan kommar idag från London och
Johan- Mathias Sommarström.

Programledare: Ami Hedenborg
Producent: Matilda Durehed

matilda.durehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista