Svenska Stasirapportörer, egna företagare utan företag och turkisk presidentstrid

Onsdag 8 augusti

Fortsatt strid om turkisk presidentpostFörra gången den dåvarande utrikesministern Abdullah Gül ställde upp som kandidat stoppades han och militären hotade med militärkupp. Det blev nyval och storseger för det parti han företräder. Idag är frågan om han ska ställa upp i presidentvalet lika aktuell igen.

Svenska Stasi-rapportörer i säpos arkiv
I Finland debatteras just nu listor över finnar som rapporterade till den östtyska säkerhetspolisen Stasi under kalla kriget. Många i Finland vill att den finska säkerhetspolisen nu ska offentliggöra namnen. Sannolikt finns liknande listor hos svenska säkerhetspolisen Hör Journalisten Björn Cederberg som skrivit boken ”Kamrat Spion. -Om Sverige i Stasiarkiven” och Disa Håstad, journalist på Dagens nyheter och under flera år korrespondent i DDR. De var båda övervakade av Stasi.

Bli egen företagare utan att starta firma
Den finns möjligheter för den som vill starta eget, men som tycker att steget till bokföring och skattedeklarationer känns för stort. Man kan man ta hjälp av företag eller ekonomiska föreningar som specialiserat sig på att bli arbetsgivare åt de som vill starta eget - men slippa ansvaret och administrationen. Hör Kristina von Dolwitz reportage.
Hör också samtalet mellan Maria Woglinde, koordinator för Equal Egenanställning, och Samuel Engblom, jurist på TCO.

Påverkar regimer genom media
Kidnappningarna av de sydkoreanska missionärerna i Afghanistan strider mot dom traditionella etiska regler som finns bland pashtun-folket, som talibanerna tillhör. Och det är något som den fristående internationella organsiationen Avaaz nu utnyttjar för att skapa opinion bland folket i Afghanistan - mot kidnappningarna.

Hur ska man göra med sina PPM-fonder?Efter Ekots rapporter om företag som tar betalt för att hjälpa folk att placera sina ppm-pengar, men som ger råd som det lönar sig bäst att inte följa, ställer vi oss frågan:
Hur ska man då göra om man vill göra någon slags val, men inte begriper sig på marknaden. Ander Andersson från tidningen Privata Affärer ger råd.

Och dagens krönika...
kommer från Nairobi och är signerad Richard Myrenberg. 

Programledare: Pia FridénProducent: Håkan Widman
hakan.widman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista