FN:s nya mandat i Irak och de olika viljorna inom alliansen

Torsdag 9 augusti

FN och Irak
På fredag går FN:s mandat för Irak ut och det förhandlas nu om en ny resolution i säkerhetsrådet. USA och Storbritannien vill att FN ska få en utökad politisk roll i Irak - men vad skulle det innebära? Samtal med Magnus Norell, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut och Thair Ismail, irakhandläggare på Olof Palmes Internationella center.

Det spretar inom alliansen
Moderaternas skattepolitiske talesman i riksdagen, Lennart Hedqvist, kritiserar den fastighetsavgift som ska ersätta fastighetsskatten. Hedqvist tycker att de som har stora hus ska betala mer än de 4 500 kr i fastighetsavgift som regeringen föreslagit. Statsminister Fredrik Reinfeldt manade igår till rättning i leden. I går kväll sade också folkpartisten Cecilia Malmström att folkpartiets ledning vill ha en ny folkomröstning om EMU, vilket inte har varit regeringens linje. Samtal med Anders Jonsson, inrikespolitisk kommentator.

Folkomröstning om EMU
Folkpartitoppen vill ha en ny omröstning om att införa EMU i Sverige. Partistyrelsen kommer att lägga fram förslaget för landsmötet. I omröstningen 2003 röstade 56,1 procent mot en anslutning till euron. Debatt mellan Birgitta Ohlsson, folkpartiet och Jens Holm, vänsterpartiet.

Ryssland minns terrorn
I dagarna är det 70 år sedan diktatorn Josef Stalins stora utrensningar i Sovjetunionen. Minnet högtidlighålls på många platser, bland annat på en beryktad avrättningsplats strax söder om Moskva. Reportage av Sten Sjöström.

Konsumtion, konsumtion
Fyra av tio svenskar kommer shoppa upp sin skatteåterbäring som för många kommer i dagarna, enligt en SIFO-undersökning. Är shoppingen på väg att förgöra oss eller kommer konsumenterna kunna påverka utvecklingen i positiv riktning, så att vi med gott samvete kan fortsätta med en av våra favoritsysselsättningar - att konsumera? Reportage av Anneli Abrahamsson.

Samtal med Anna Broback, doktorand i konsumentbeteende.

Kosovos framtid
Nu försöker omvärlden ännu en gång lösa frågan om Kosovos status. Efter Rysslands vägran att rösta för en FN-resolution om oberoende för Kosovo har den så kallade kontaktgruppen skapat ytterligare en möjlighet till medling - en trojka bestående av representanter från Ryssland, USA och EU ska nu leda de nya diskussionerna. På fredag reser trojkan till Belgrad för att inleda samtalen. Samtal med Tomislav Dulic, historiker på Uppsala Universitet.

Jerusalem torsdag
Krönika av Katja Magnusson.

Programledare: Ami Hedenborg
Producent: Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista