Film, fotboll, sexualförövare och omskärelse

Fredag 10 augusti


Film bäst på bio?
Svenska Bio tar över det konkursdrabbade Astoria Cinemas, tidigare Sandrews, kvarvarande biografer. Bolagets ägs till hälften av SF Bio, som därmed stärker sin ställning på marknaden ytterligare. Hur påverkar SF Bio:s dominans dig som vill se på bio? Debatt mellan SF Bio:s informationschef, Thomas Runefors, och Gunnar Bergdahl, kulturchef på Helsingborgs Dagblad.

Val i sargat land
I Sierra Leone i västra Afrika går folket till val på lördag. Det är det andra valet sen det tioåriga inbördeskriget tog slut för fem år sedan. Sierra Leone är ett av världens absolut fattigaste länder, barnadödligheten är fortfarande väldigt hög och större delen av befolkningen är analfabeter. Klas Waldenström som jobbar på FN:s utvecklingsprogram UNDP medverkar direkt från Sierra Leone.

Svennis i Manchester
På lördag är det ligastart i en av världens största fotbollsligor, engelska Premier league. Som vanligt har försäsongen varit fylld av spelarövergångar och klubbar som fått nya tränare och inte minst nya ägare. En av de klubbar som varit mest i fokus i sommar är Manchester City där Sven-Göran Eriksson är ny huvudcoach.
Vår reporter i Storbritannien besökte Manchester inför ligastarten. Reportage av Johan Mattias Sommarström.

Gåsjakt i Malmö
Gässen runt om i landet blir bara fler. Framför allt är det grågåsen som satt fart på reproduktionen, nu är de nära 200 000. I Malmö har kommunen nu bestämt sig för att göra något åt saken genom jakt. Reportage av Anna Landelius.

Möte om långvarig konflikt
Konflikten mellan Marocko och Västsahara är bortglömd men infekterad. I juni möttes representanter för Västsaharas befrielserörelse, Polisario, och Marocko för ett första samtal om Västsaharas framtid. Nu ska de träffas igen i en andra omgång av samtalen som är de första på 10 år. Samtal med Jan Strömdahl, ordförande för Föreningen Västsahara.

Washington fredag
Krönika signerad Patrik Holmström.

Sexualförövare
Många av sommarens löpsedlar har handlat om våldtäkter. En BRÅ-rapport visar att antalet anmälda våldtäkter i landet ökar samtidigt som mörketalet är stort. Vad driver en sexualförövare? På Bärbyanstalten utanför Uppsala behandlar man män som begått våldtäkt. Samtal med Julie Richter, psykolog på Bärbyanstalten.

Omskärelse på pojkar
Trots att många efterfrågar omskärelse för pojkar är det bara vissa landsting som utför ingreppet och varje år görs mellan 1 000 och 2 000 omskärelser utanför vården, ibland med fördande konsekvenser. Nu lutar det åt att majoriteten av riksdagspartierna vill att alla landsting ska bli skyldiga att erbjuda manlig omskärelse. Är det rätt väg att gå? Debatt mellan Yngve Hofvander, professor emeritus i internationell barnhälsovård, och
Thomas Flodin, Läkarförbundet.

Programledare: Pia Fridén
Producent: Håkan Widman
hakan.widman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista