Vatten skapar allt större katastrofer och döda författare fortsätter skriva

Måndag 13 augusti

Vattenkatastrofer i Östasien och Stockholm
Sveriges Radios utsände Lena Bejerot rapporterar direkt från översvämningskatastrofen i Bihar i Indien och Karin Lexén berättar varför hundratals delegater på måndagen samlas i Stockholm för att prata om vattnet som framtida hot.

Anstormning till praktiska program
Intresset för yrkesinriktade program på de kommunala gymnasieskolorna är större än någonsin. I Umeå-regionen är trycket på just de programmen så stort att det krävs väldigt höga betyg för att komma in på många program. Andreas Bäckström i Holmsund hade som dröm att läsa VVS-programmet och utbilda sig till rörmokare, men han kom inte in. Reporter Christer Johansson.

Döda författare fortsätter ge ut böckerAmerikanska deckarförfattare är ofta synnerligen produktiva, trots att de avlidit. Hör Patrik Holmströms reportage. Hör också samtal med förläggaren Svante Weyler om varför den här trenden ändå har sina begränsningar i böckernas värld. Sänds 06.38.

Australiska politiker utmanar aboriginska samhällenNu görs det största politiska utspelet, gällande den australiska urbefolkningen, på 30 år. Det är Australiens regering, med premiärminister John Howard i spetsen, som under sommaren presenterat flera förslag som syftar till att komma till rätta med problemen i vissa aboriginska samhällen. Det handlar om att många av de traditionella aboriginlagarna eller sederna ska förbjudas. Aboriginerna själva är kluvna till idéerna. Samtal med Johan Gabrielsson, frilansjournalist.

Svajig börs
Nu inleds en ny börsvecka och många bävar för vad som kommer att hända nu, efter rasen i slutet av förra veckan när tidningarna var fulla med rubriker om världens börser. Brita-Lena Ekström, mångårig medarbetare på Ekonomiekot, resonerar om vad som kommer att hända.

Och dagens krönika...
kommer från New York och är signerad Jenny Sanner-Roosqvist.

Programledare: Katarina PietrzakProducent: Thomas Björkman
thomas.bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista