1 av 4
Rätten till rent vatten är en av huvudfrågorna.
2 av 4
Thaksin Shinawatra
3 av 4
4 av 4
På väg mot Brasilien

Alternativa toaletter till tredje världen och var går gränsen för våldsamt sex

Tisdag 14 augusti

Rättegång för Thailands avsatte premiärminister
I Thailand inleds i dag rättegången mot förre premiärministern Thaksin Shinawatra. Han avsattes vid en statskupp förra hösten, och nu står han och hans fru åtalade för korruption. Samtal med Sveriges Radios Asienkorrespondent Nils Horner.

Palestinska flyktingar flyttar till Brasilien
I ett flyktingläger vid gränsen mellan Jordanien och Irak bor ett 100-tal palestinska flyktingar som tidigare levt i Irak. De har väntat i flera år i lägret på att något land ska acceptera dem. Flera av dem har velat återvända till Västbanken eller Israel, men nyligen fick de veta att de ska få bo i Brasilien.
Reportage av Sveriges Radios utsända Katja Magnusson.

Moskva tisdag
Dagens krönikör är Sten Sjöström.

Modeveckan i Stockholm
I veckan intas Stockholm av modeintresserade, inköpare och klädskapare under Stockholm Fashion Week. P1-Morgon träffar några nykomlingar i klädbranschen som ska visa upp sin kollektion på mässan.
Reportage av Samira Othman.
Hör också Lotta Ahlvar, vd på Svenska Moderådet som berättar om hur man ser på svenskt mode utomlands.

Skillnaden mellan våldsamt sex och våldtäkt
Inti Chavez Perez, journalist på tidningen Macho och Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt vid Stockholms universitet menar att rättsväsendet har bristande kunskap om skillnaden mellan våldsamt sex och våldtäkt.
Hör också krönikören och journalisten Ann Söderlund om begreppet ”drinkluder”.

Vattenbrist för tredje världen 
Vattenveckan pågår i Stockholm. Tillgången till rent vatten är en viktig fråga i tredje världen. SIDA stödjer ett forskningsprojekt med alternativa toaletter som inte behöver vatten, där avföringen sedan kan användas i jordbruket. Men även i länder som Australien är vatten en bristvara, som måste ransoneras efter perioder av torka.
Hör diskussion mellan Sara Gregorius, som har bott i Melbourne i Australien i många år, och Cecilia Scharp, chef för SIDAS vattenenhet.

Programledare: Ami Hedenborg
Producent: Susanna Einerstam
susanna.einerstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".