1 av 5
2 av 5
Katarina Pietrzak
3 av 5
Alliansen
4 av 5
Premiärministern talar på självständighetsdagen
5 av 5
Attacken i Sinjar

Över 200 döda i terrorattack i Irak och Rwanda storsatsar på internet

Onsdag 15 augusti

Självmordsattack i Sinjar i norra Irak
I den blodigaste terrorvågen hittills i norra Irak omkom natten mot onsdagen över 200 människor. Exploderande tankbilar riktades mot folkgruppen yazidier, en kurdisk minoritet som utsätts för alltmer förföljelse. Hör Salam Karam om varför denna grupp attackeras.

Hör också Khaled Salih, talesman för den kurdiska regerigen i norra Irak om varför Sinjar och området däromkring är särskilt utsatt. Och Karwan Tahir, medarbatare på Sverige Radio, sätter in dådet i ett större politiskt sammanhang.

Eldsjäl vill göra matten roligare
Var nionde svensk som går ut grundskolan har inte godkänt i matematik. Kanske är det undervisningen det är fel på? Lärare som känner sig osäkra i ämnet klamrar sig fast vid skolböckernas uppgifter istället för att pröva egna sätt att lära ut. Matematikpedagogen och eldsjälen Sten Rydh vill att undervisningen ska vara lustfylld.

Självständigt Indien fyller 60 år
Idag är det 60 år sedan Indien blev självständigt från kolonialmakten Storbritannien. Sedan dess har Indien utvecklats till världens största demokrati, med 1,1 miljarder invånare. Sima Aurora Jonsson, som tidigare bott i Sverige men numera bor i Dehli och Sten Widmalm, statsvetare vid Uppsala Universitet, ger varsin syn på det indiska samhället.

Återbesök i det borgerliga plantaget
För snart tre år sedan presenterade de fyra borgerliga partierna sin allians, hemma hos centerns ordförande Maud Olofsson i Högfors. Förutom att diskutera politik hann partiledarna också plantera träd i ett kalhygge.
Reportern Marie-Caroline Biver åkte till Högfors för att ta reda på hur träden vuxit.

Hör också diskussionen mellan statsvetaren Cecilia Garme och ledarskribenten från Aftonbladet Nisha Besara, om varför alliansen deltagit så lite i den offentliga debatten.

Teknologisatsning i Rwanda
Rwanda är en stor internetleverantör för hela Centralafrika.
Reportage av Sveriges Radios utsände Richard Myrenberg.

London onsdag
Krönikan är signerad Johan Mathias Sommarström.

Programledare: Katarina Pietrzak Producent: Thomas Björkman
thomas.bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".