1 av 5
2 av 5
Eftertraktad burk.
3 av 5
Bybor i Bihar väntar på evakuering från sin översvämmade by.
4 av 5
5 av 5

Konsekvenser av skärpta invandrarlagar i Danmark och debatt om vem som bestämmer om du är sjuk

Torsdag 16 augusti

Irak bomb
Byarna kring Irakiska Sinjar nära syriska gränsen drabbades hårt av de blodigaste terrordåden hittills i Irak och dödssiffran har nu stigit till 250 men minst ett 70-tal hus rasade samman och många tros fortfarande ligger under rasmassorna. Samtal med Elias Khalaf, från yazidiska föreningen i Borlänge, som var på plats i Irak och hörde bomberna explodera.

Översvämningar i Indien Bihar
14 miljoner människor i provinsen Bihar drabbas av översvämningar. 75 000 hus är förstörda i de värsta översvämmningarna på flera decennier. Miljontals människor är helt avskurna från resten av landet.
Hör Lena Bejerots reportage.

Nödtelefoner för att hindra självmord
På Alnöbron i Sundsvall finns nödtelefoner utpalcerade för att förhindra självmord. Men hjälper verkligen en telefon en självmordsbenägen från att ta livet av sig? Om det samtalar vi med professor i psykiatri Jan Beskow.

Skärpta invandrarlagar i Danmark
Två unga män uppvuxna i Danmark utvisas till Turkiet efter att de avtjänat sina fängelsestraff. Fallet är ett resultat av skärpta invandrarlagar som kritiserats för sin hårdhet och för att man skyfflar över danskproducerade problem till andra länder. Reportage av Gösta Lempert.

Försäkringskassan kör över läkare
Under 2006 fick 15000 personer avslag på sin ansökan om sjukpenning eller indragen sjukpenning från Försäkringskassan. När Försäkringskassans handläggare har svårt att bedöma fall tar de kontakt med försäkringsläkaren, som gör sin bedömning ofta utan att ha haft kontakt med läkaren som träffat patienten. Debatt mellan husläkaren Björn Taubert och generaldirektör för Försäkringskassan Curt Malmberg.

Surströmming till frukost
Det är surströmmingspremiär! Ann Werner från Surströmmingsakademien öppnar och provsmakar en doftande surströmmingsburk tillsammans med vår reporter i Umeå Christer Johansson.

30 år utan Elvis Presley
Den 16 augusti är det också 30 år sedan The King, Elvis Presley, dog. Mannen som sålt en miljard skivor och vars hem Graceland omsätter 300 miljoner varje år. Vi minns honom med Elvis Presley experten Thomas Melin.

Torsdagens krönika
Signerad Richard Myrenberg, Kigali Rwanda.

Programledare: Ami Hedenborg
Producent: Håkan Widman
hakan.widman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".