1 av 5
Camilla Kvartoft
2 av 5
3 av 5
Abdullah Gül
4 av 5
Överlevande får matransoner.
5 av 5
Deans vågor piskar området runt huvudstaden Kingston.

Orkanen Dean och filmcensur

Måndag 20 augusti

Dean har nått Jamaica
Orkanen Dean nådde Jamaica med full styrka natten till måndag. Det råder utegångsförbud, människor har evakuerats från utsatta områden och flygplatsen i Kingston har stängts.
Intervju med Annalee Dorazio från Karlstad som kom till Kingston i Jamaica med sina vänner för några dagar sedan. Per-Erik Åberg, meteorolog på Sveriges Television förklarar hur orkaner uppstår.

Debatt om filmcensur
Moderaterna och folkpartiet har länge talat om att slopa filmcensuren i Sverige. Men kristdemokraterna har övertygat övriga regeringspartier om att inte avskaffa filmcensuren. Debatt mellan Dan Kihlström från kristdemokraterna och Ulf Dahlquist, filmcensor som vill avskaffa censuren.

Hjälp på väg till Peru
På måndagen lyfter ett plan från Göteborg som Räddningsverket hyrt in för att köra ut tält till de jordbävningsdrabbade i Peru, en jordbävning som i förra veckan dödade minst 500 personer och som gjorde tiotusentals människor hemlösa.
Samtal med Mats Hallsund från Räddningsverket som följer med ombord på planet. Dominique Nutt, från brittiska Rädda Barnen, besökte igår byn Miguel Grau nära jordbävningens epicetrum. Reportage av Karin Wirenhed.

Komplikationer vid förlossning
Kvinnor födda utomlands går mer sällan till mödravården och får också fler komplikationer vid förlossningen än svenskfödda kvinnor, visar forskning. Men det finns barnmorskor som anstränger sig för att ge utlandsfödda kvinnor stöd och hjälp.
Vår reporter Olgica Lindquist träffar en barnmorska på Hera mödravård i Sollentuna.

Nya fack i Ryssland
I Ryssland flyttar facket fram sina positioner i Ryssland. Speciellt inom bilindustrin börjar det dyka upp oberoende fackföreningar vid sidan av de officiella facken som ofta är lierade med företagsledningarna. Men de nya fackföreningarna har det svårt och motarbetas hårt och det är inte riskfritt att engagera sig fackligt.
Reportage av Sten Sjöström.

Presidentval i Turkiet
På måndagen gör parlamentet i Turkiet ett nytt försök att välja president. Flera valomgångar väntas. Utrikesminister Abdullah Gül från regeringspartiet AKP ställer återigen upp som kandidat, trots att hans första försök att bli president ledde till politisk oro och nyval.
Yavuz Baydar, journalist i Turkiet, tror att Abdullah Gül kommer bli vald till president.

Washington måndag
Krönika signerad Patrik Holmström.

Programledare: Camilla Kvartoft

Producent: Maria Hansson
maria.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".