1 av 3
2 av 3
Buddistmunkar och civila demonstrerar mot militärregimen
3 av 3
Göran Persson

Gjorde kulturministern reklam för SF och vad kommer hända i Burma

Tisdag 25 september

Anonym röst om livet i Burma
Protesterna mot militärregimen i Burma den senaste tiden är de största på 20 år - att 100 000 människor öppet visat motstånd är unikt. Men fortfarande är det svårt att avgöra hur juntan kommer att hantera situationen, världssamfundet befarar det värsta.
I studion en anonym man, som vi kallar Olle, som just kommit hem efter att ha bott i Burma ett tiotal år, kl 6.15.
Hör också Martin Gemzell, Asienhandläggare på Olof Palmecentret, om hur stor risken är att juntan slår tillbaka. Kl 8.24.

Oljan, makten och demokratin i Nigeria
Vägen till demokrati och stabilitet är fortfarande lång för det folkrika Nigeria. Nigeria förknippas oftast med våldsamheter, anarki och stor oro - trots landets enorma oljerikedomar. För ett halvår inträffade en historisk händelse i Nigeria. Den nigerianska formen av demokrati är skör och den nye presidenten har inte lång tid på sig - för förhoppningarna är enorma men de kan snabbt övergå till missnöje och nya oroligheter. Reportage av Vladislav Savic, kl 6.22.

Korrespondentkrönika
Av Christer Fridén, kl 6.26.

Göran Persson och manliga härskartekniker
Förre statsministern Göran Persson har väckt uppmärksamhet i sitt nya jobb som PR-konsult. Härom veckan besökte han Norge och en konferens för kvinnor i näringslivet, där han föreläste om härskartekniker. Göran Persson har ju själv anklagats för att tidigare själv ha använt sig av sådana tekniker.
Diskussion mellan Elin Kolden som var där på föreläsningen och Elaine Bergqvist som skriver en bok om manliga härskartekniker, kl 6.38.

Ny professor i radio
Vad betyder radiolyssnandet och vad gör det med oss? I dag blir Bengt Boks, journalist och radiolärare, radioprofessor på Dramatiska Institutet.
Reportage av Håkan Widman, kl 6.45.

Gör kulturministern reklam för SF
Den som gick på någon av SF:s biografer under helgen fick se och höra ett filmklipp med kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth, där hon presenterade ”Smultronstället” - SF Bios satsning på kvalitetsfilm.
Debatt mellan kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth (m), och Margareta Israelsson (s), ledamot i Kulturutskottet. Kl 7.21

Oroligt inför dagens presidentval i Libanon
I dag ska det hållas presidentval i Libanon, det är parlamentet som väljer president. Men tiden fram till valet har varit orolig, bland annat dödades ytterligare en parlamentsledamot i förra veckan i ett bombattentat, Antoine Ghanem. Nu är det osäkert om det verkligen blir en president vald idag, oppositionen tros komma att bojkotta valet.
Samtal med Sveriges Radios korrespondent Caroline Salzinger, kl 7.39.

Ska Svenska kyrkan sluta med vigselakter?
I dag öppnar kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ. En av de viktigaste frågorna som ska avgöras är frågan om vigselrätten. I flera motioner till kyrkomötet kräver nu kyrkopolitiker att det är dags för Svenska kyrkan att avstå från rätten att viga par, för i så fall skulle kyrkan slippa en mycket het potatis, nämligen den om huruvida homosexuella ska eller inte ska få gifta sig kyrkligt.
Diskussion mellan Martin Lind, biskop i Linköping, och Erna Arhag, moderat kyrkopolitiker i Lunds stift. Kl 8.15.

Programledare: Mari Forssblad
Producent: Susanna Einerstam
susanna.einerstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista