1 av 5
2 av 5
3 av 5
Kungsträdgården i Stockholm
4 av 5
5 av 5
Mari Forssblad

Moderaterna & marknadshyrorna och vad tillför en tankesmedja?

Fredag 12 oktober

Oro bland kurder i Irak
I norra Irak börjar oron bland kurder sprida sig, oron kretsar kring att Turkiet vill kunna sätta in militär mot misstänkta PKK-rebeller i Irak. Efter helgen ska premiärminister Erdogan försöka övertala det turkiska parlamentet att ge klartecken för att sätta in militär.
Samtal med Karwan Tahir, journalist på Sveriges Radio i Örebro, som länge har bevakat den kurdiska frågan.

Dödsskjutningen i Rödeby
Stämningen i Rödeby där en pojke för en vecka sedan sköts till döds är spänd. Samhället är uppdelat mellan dom som står den 50 årige mannen som sköt nära och dem som står den döde pojken nära. Bland vissa är förståelsen för pappan som dödade den 15-årige pojken stor. Flera dagar den här veckan har Rödebyskolans personal fått plocka ner lappar från skolan där det stått bland annat ”Skjut en mopedist till”. Reporter Johanna Sjövall.

Washington fredag
Korrespondentkrönikan levereras av Ginna Lindberg.

Vilka får egentligen fredspriset?
I dag blir det klart vem som ska få Nobels fredspris i år. Enligt Alfred Nobel själv ska fredspristagaren vara en fredsskapare, men frågan är hur väl det stämmer in på pristagarna dom senaste åren?
Reportage Håkan Widman.

Kvinnorna brinner för brandmännen i New York
I New York har brandmäns popularitet aldrig varit större... Brandmännens heroiska insats under och efter terrorattacken mot World Trade Center 2001 har gett dom idolstatus, och nu är populariteten så stor att kvinnorna i New York City går på auktion för att få dejta dem.
Reportage av Daniel Alling.

Moderaternas nej till marknadshyror upprör
Efter att moderaternas gruppledare Lars Lindblad nu aviserat att partiet tänker släppa frågan om marknadshyror höjs nu röster från det egna ledet.
Svenska Dagbladets politiske chefredaktör PJ Anders Linder, kallade vändningen ”En deprimerande blandning av opportunism och maktspråk” i sin ledare igår.
Hör sedan Lars Lindblad, moderat gruppledare i riksdagen försvara sig.

Demonstration mot våldet
Våld med ungdomar inblandade har stått i fokus den senaste veckan. Dödsskjutningen i Rödeby i Blekinge och dödsmisshandeln på Kungsholmen i Stockholm har väckt många frågor om attityder, hot och trakasserier, och om vuxnas ansvar och ungdomars engagemang.
I dag klockan fem anordnar nätverket Bevara oss från gatuvåldet en demonstration i Kungsträdgården Stockholm.
Hör samtal med Anton Abele som to tog initiativ till den här demonstrationen.

En ny tankesmedja ser dagens ljus
Timbro, SNS och Agora får konkurrens - en grön, liberal tankesmedja, med Centersignatur, är på gång att starta. Än så länge finns inget namn, men med egna utredningar och opinionsbildning vill de få oss att se nya frågor i framtiden. Hur viktiga är tankesmedjorna för samhällsdebatten?
Samtal med Martin Ådahl, chef för Centerns nya gröna och liberala tankesmedja och en av grundarna till Fokus, och Ursula Berge som var grundare och tidigare chef för tankesmedjan Agora.

Programledare: Mari Forssblad
Producent: Susanna Einerstam
susanna.einerstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".