Kommunistkongress och religiösa skolor

Måndag 15 oktober

Inte fler brister hos religiösa friskolor
Socialdemokraterna i utbildningsutskottet vill kunna stoppa vissa religiösa friskolor och införa hårdare kontroller av skolorna. Samtidigt visar en kommande rapport från Skolverket att religiösa friskolor inte har fler brister än andra skolor. Och det är ovanligt att undervisningen brister i allsidighet och saklighet. Debatt mellan Nalin Pekgul, ordförande s-kvinnorna, och Inger Davidsson, kd.

Dyrare villor utanför storstaden
Villapriserna stiger i orter på pendlingsavstånd från de största städerna i Sverige. Hur gör mindre orter för att locka till sig inflyttare? Diskussion mellan Ulf Dahlqvist, som marknadsför kommuner och Thomas Niedomysl, forskare Institutet för framtidsstudier.

Kinas kommunistparti håller kongress
På måndagen börjar kommunistpartiets kongress i Kina, där partiets nästa femårsplan slås fast och nya blivande ledare kliver fram. Reportage av vår korrespondent Hanna Sahlberg.

Vilken roll spelar partikongressen i Kina? Samtal med Marina Svensson, docent i kinesiska.

Samarbete gynnar unga psykiskt sjuka
I Södertälje driver kommunen och landstinget en gemensam mottagning för unga som behöver psykologisk hjälp. Vår reporter Jonna Berglund har besökt centret. Samtal med Lars Hellgren, chef för ”Utvecklingscentrum för barns psykiska hälsa” på Socialstyrelsen.

Svårt för synskadade att handla
Butiker bör bli bättre på att ge service till synskadade, det kräver Synskadades riksförbund. Direktsändning från en matbutik med Ulrika Norelius, synskadad och Meta Troell, Svensk Handel.

Bryssel måndag morgon
Morgonens krönika är signerad Stefan Winiger.

Programledare: Camilla KvartoftProducent: Maria Hansson
maria.hansson@sr.se