Debatt om tågets betydelse och spännande valspurt i Polen

Tisdagen 16 oktober

Brodern till terrormisstänkte svensken
En svensk man som är terrormisstänkt, lämnades ut Tjeckien till USA för tre veckor sedan.  Ekot har rapporterat under morgonen att Utrikesdepartementet ska undersöka hur det gick till när svensken lämnades ut. Den svenske medborgaren har uppgett för UD att han utsatts för kränkande behandling under flygtransporten till USA. Mannen hävdar att han hämtats mitt i natten och fördes bort med handfängsel, öronskydd och ögonbindel.
Samtal med den fängslade svenskens bror, Hassan.
Samtal med Anna Wigenmark, människorättsjurist Svenska Helsingforskommittén.


Krönika
av radions korrespondent i Norden, Christer Fridén.

Självständighetskrav i Spanien
I Spanien är läget spänt mellan regeringen i Madrid och regioner som Baskien och Katalonien, där självständighetsivrarna trycker på.
Reportage av radions Sydeuropakorrespondent Alice Petrén.

Polsk valfeber
I Polen har den sittande premiärministern Kaczynski och hans parti Lag och Rättvisa varit i ledningen inför nyvalet nästa helg. Men den ledningen försvann efter en TV-debatt häromdagen mellan Lag och Rättvisa å utmanarpartiet Medborgarplattformen, och det har spekulerats i om premiärministern varit berusad i teve. Hur kommer valspurten se ut?
Samtal med Jakub Swiecicki, Utrikespolitiska institutet.

Skoltrötta i Göteborg
I Göteborg får skoltrötta gymnasister chansen att ändra sin framtid genom ett byggprojekt. Om de klarar av utmaningen att bygga en villa väntar möjligheten att få plats som lärling på ett byggföretag.
Reportage av Madeleine Blidberg.

Borde det satsas mer på tåget?
De flesta politiker är överens om att det behövs större satsningar på transporter som släpper ut mindre för att få bukt med miljöförändringarna, men frågan är hur det ska satsas. Miljöpartiet vill att mer pengar ska satsas på järnvägen och är kritisk till alliansens tågpolitik.
Samtal med Peter Eriksson, språkrör miljöpartiet och Åsa Torstensson (c), infrastrukturminister.

Är männen förtryckta?
Feminismen låtsas bara kämpa för jämställdhet - syftet är egentligen att ge all makt åt kvinnorna. Det skriver författaren Per Ström i en ny bok, som också skriver om kvinnliga härskartekniker och att vi egentligen redan har jämställdhet. 
Hur riktig är den analysen? Samtal med Per Ström och Rebecka Bohlin, chefredaktör på Arbetaren.

Bodström blir deckarförfattare
Thomas Bodström debuterar nästa år som deckarförfattare. Hur ska riksdagsmannen, advokaten och ordföranden i Ecpat hinna med det? Kommer det att påverka hur mycket han engagerar sig som förtroendevald i riksdagens arbete?
Samtal med Thomas Bodström.

Programledare: Lasse Johansson
Producent: Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se