1 av 4
Lasse Johansson
2 av 4
3 av 4
Saadaoui el Mostafas hus
4 av 4
Saadaoui el Mostafa

Svart torsdag i Frankrike och Benazir Bhutto åter till Pakistan efter exilen

Torsdag 18 oktober

Strejk i Frankrike
Den Svarta Torsdagen - det kallas denna dag av fackföreningarna som kallat till dagens strejk i Frankrike. Strejken gäller för landets tåg, bussar och tunnelbanor, och protesten riktar sig mot president Sarkozys planer på att förändra pensionsvillkoren för cirka en halv miljon fransmän, de ska bland annat inte längre kunna gå i pension vid 50 års ålder. 
Samtal med Sveriges Radios korrespondent Alice Petrén i Paris.

Korrespondentkrönika
I dag handlar den om Hugo Chavez söndagstal som pågår i flera timmar och sänds direkt varje vecka. Krönikör: Lars Palmgren.

Illegal arbetskraft viktig för ekonomin i Sydeuropa
Många afrikaner har de senaste åren tagit sig till Spanien och EU för att hitta arbete och försörja sina familjer. För den spanska ekonomin har det inneburit ett uppsving, men det sker på bekostnad av de illegala invandrarna som ibland tvingas jobba under extremt svåra förhållanden.
Reportage från Andalusien av Magnus Thorén.

Spanien är inte det enda land i Europa som har mycket illegal arbetskraft - hör om hur det ser ut i Europa, om de dolda behoven av den illegala arbetskraften och hur EU ser på frågan.
Samtal med Peo Hansen, statsvetare och docent vid Tema Etnicitet, Linköpings Universitet.

Benazir Bhutto återvänder till Pakistan efter exilen
I dag förväntas Pakistans förra premiärminister Benazir Bhutto landa i Pakistan efter åtta år i landsflykt. Det planeras för ett triumftåg men samtidigt har attentatshoten haglat över den kontroversiella hemvändaren.
Samtal med Sten Widmalm, statsvetare vid Uppsala universitet.

Toppbetyg trots dyslexi
Nästan var tionde svensk har någon form av läs- och skrivsvårigheter, och att då studera på högskolan skrämmer många. Åndå är det allt fler som vågar ta steget. Möt Markus Guillermo i Lund, som snart är färdig civilekonom med toppbetyg - trots att han knappt öppnat någon av kursböckerna.
Reportage av Hans Zillén.

Torskfiske och kvantitet
Debatten om hur mycket torsk Östersjöländerna ska få fiska hårdnar inför att frågan tas upp på ministernivå i EU nästa vecka, och de nya kvoterna ska fastställas. De senaste dagarna har det kommit olika uppgifter om hur de olika länderna, miljörörelsen och inte minst fiskerinäringen, vill att fiskekvoten för torsken ska se ut.
Samtal med Isabella Lövin, journalist och författare.

Kritik mot dåligt stöd för problem med amning
Föreningen Amningshjälpen driver en kampanj den här veckan under namnet amningsveckan, för att uppmuntra och stödja alla ammande mammor. Men för en del blir amningen ett stort och smärtsamt problem, och upplever att de inte får stöd från sjukvården. Möt Lina Hjorth, tvåbarnsmamma som berättar om problemen med amning och hennes kritik mot det dåliga stöd hon fick, och hör också Elisabeth Hjärtmyr från BB-Stockholms amningsmottagning.

Någon dödar granar i Göteborg
I ett av Göteborgs populäraste friluftsområden, Delsjöområdet, försöker någon ta död på granar. Under ett och ett halvt års tid har omkring tusen granar skadats genom att någon sågar en ring runt stammarna och på senare tid har sabotagen eskalerat. Reporter Madeleine Blidberg besöker Delsjöområdet.

Programledare: Lasse Johansson
Producent: Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".