Nytt EU-fördrag klubbat och sömnskola

Fredag 19 oktober


Reinfeldt om EU-fördraget 
På EU:s toppmöte i Lissabon enades EU:s ledare om ett nytt fördrag för de 27 medlemsländerna. Frågan är hur det nya EU fördraget ska kunna drivas igenom. Samtal med statsminister Fredrik Reinfeldt och Stefan Winiger, korrespondent, båda på plats i Lissabon.

Attentat mot Bhutto
Benazir Bhutto har återvänt till Pakistan efter 8 år i exil. I kortegen genom stan exploderade två bomber, helt nära lastbilen där Bhutto stod och tog emot sina anhängares hyllningar . Minst 120 människor dog och flera hundra skadades, Benazir Bhutto undkom dock oskadd. Samtal med Nils Horner vår asienkorrespondent, på plats i Karachi.

Samtal med Nils Horner samt Jenny Nordberg, journalist, ögonvittne.

Brun valkampanj i Schweiz
Inför valet i Schweiz nu på söndag så har valkampanjen dominerats av det högerpopulistiska partiet SVP och deras bruna valkampanj, där SVP vill utvisa invandrare som begår brott eller fuskar med socialförsäkringen. Varför är det så lågt valdeltagande och finns det någon motrörelse? Samtal med Per Eurenius, korrespondent i Berlin nu på plats i Schweiz.

Nya visumregler i Kaliningrad
Likt en rysk ö mitt i EU ligger Kaliningrad. Ett område som tack vare särskild status växer snabbast av de ryska regionerna och många av företagen som bidrar till det är svenska. Men nya visumregler för hela Ryssland får negativa konsekvenser för Kaliningrad. Reporter Maria Persson-Löfgren.

Korrekrönika från Cecilia Uddén, Kairo.

Sömnproblem
Enligt flera undersökningar har nästan var tredje svensk sömnproblem. För en del handlar det om korta perioder för andra kan det röra sig om tiotals år. I Örnsköldsvik har två kuratorer startat en sömnskola.
Reporter Inger Engstedt Edfast.
Samtal med Lena Leissner, överläkare på sömnenheten vid universitetssjukhuset i Örebro.

Upproret i Burma
Burmas regering bekräftar att av de officiellt gripna 3000 personer från upproret nu bara 500 sittter kvar i arrest. Men hur många har egentligen gripits i Burma och vad har hänt efter munkarnas uppror, har folket gett upp i kampen mot landets korrupta militärdiktatur? Samtal med Aye Chan Naij, Democratic voice of Burma och Brittis Edman, Amnesty international.

Barnprostitution i nya länder
Tre miljoner barn är offer för barnsex varje år. I Thailand har barnprostitutionen minskat efter polisiära insatser och politiska beslut. Men den har istället flyttat till nya länder, i Vietnam och Kambodja ökar barnprostitutionen. Igår beslöts om en ny världskongress för att få bukt med sexuell exploatering av barn. Samtal med Helena Karlén, generalsekreterare Ecpat.

Aktivistkonst
Konst som vill skapa medvetenhet och förändra vanliga konsumenters beteende. På galleri AK28 i Stockholm pågår just nu utställningen ”Tropical Forest”, som vill belysa sambandet mellan möbelindustrin och skövlingen av den tropiska regnskogen. Reporter Åsa Furuhagen Vestergren.

Programledare:
Katarina Pietrzak

Producent:
Maria Hansson
maria.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista