1 av 3
Lasse Johansson
2 av 3
3 av 3
Textilarbetarbostäder i Mahla al Kubra, Egypten.

Tusentals flyr i Kongo och svenskar om evakuering i ett eldhärjat Kalifornien

Tisdag 23 oktober

Tusentals flyr i Kongo trots fredsavtalet
En av de största humanitära kastroferna pågår i Kongo-Kinshasa - trots fredsavtalet så fortsätter striderna. I helgen flydde åtta tusen personer från området Kivu i de östra delarna, och sedan början av året har närmare 400 000 (över 370 000) flytt från striderna i östra Kongo. Republikens president Joseph Kabila är i USA nu för att träffa president George Bush senare i veckan och vädja om hjälp. Samtal med Vincent Dahlbäck, producent på Ekot och före detta korrespondent i Afrika för Sveriges Radio.

De fattigas ilska orosmoment för regeringen i Egypten
Arbetarstrejker kan bli ett ännu större hot mot den Egyptiska regeringen än det muslimska brödraskapet och den politiska oppositionen. Nyligen vann 27 000 textilarbetare i Nildeltat en oväntad seger efter att de gått ut i strejk i september. Medan regeringen effektivt har krossat den politiska oppositionen och dess press, kan myndigheterna få det svårare att hantera de fattigas ilska. Trots att ekonomin går som på räls, så lever en femtedel av Egyptens befolkning mindre än en dollar om dagen - och fattigdomen drabbar inte bara de arbetslösa, utan även heltidsarbetande fabriksanställda med löner på 500 svenska kronor i månaden. Sveriges Radios korrepsondent Cecilia Uddén har träffat textilarbetarna i Mahalla al Kubra.

Korrespondentkrönikan
Levereras av Hanna Sahlberg, Sveriges Radios korrespondent i Kina.

Barnen drabbas av stressade föräldrar
Två barn i varje skolklass i Sverige blir slagna i sina hem någon gång under uppväxten; och det har skett en liten, men tydlig ökning av föräldrar som känner sig mycket stressade och då lättare ruskar om eller skakar sina barn, enligt en studie som Stiftelsen Allmänna Barnhuset och Karlstad universitet genomfört. P1-Morogn diskuterar varför antalet barn som misshandlas hemma inte minskar och vad man ska göra åt det, samtal med med Staffan Jansson, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstad Universitet, och Anna Norlén, enhetschef och psykolog vid BUP Bågen som är en specialmottagning för barn som upplevt våld i familjen.

Börsbesparingarna för året har gått upp i rök
Hela årets börsuppgång är borta efter de senaste dagarnas ras på börsen. I veckan kommer många företag med delårsrapporter och att döma av det vi sett verkar det som att många av bolagen inte lyckas leva upp till förväntningarna. Är det dags att bli orolig, eller snarare dags att gå in och köpa aktier? Hur ser sambandet mellan börsras och konjunkturnedgång ut? Cecilia Aronsson, börskrönikör på Veckans Affärer kommer till studion.

Monopol på försäljning av biobiljetter
Slår man upp bioannonserna för att hitta en film på en större biograf finns idag bara en stor annons, den från SF Bio, som numera är den största biografkedjan i Sverige efter Astorias konkurs i somras. Som de enda konkurrenterna på biografmarknaden kan man återfinna små tidningsannonser från Folkets Bio, Folkets hus och Svenska Bio. Men det är en bild av valfrihet som inte helt överensstämmer med verkligheten. Reportage av Jesper Lindau.

Vart går den nya polska regeringen?
Många EU-ledare pustade ut efter att den värdekonservativa regeringen Kaczynski förlorade det polska parlamentsvalet i söndags, de hoppas att ett maktskifte ska ge en ny inriktning på politiken och bättre relationer Polen och EU emellan. Men hur stor kommer skillnaden bli med den nya regeringen? Samtal med Inga Sawicka, journalist.

Bränderna i Kalifornien
De våldsamma bränderna i södra Kalifornien i USA fortsätter. 600 hus har brunnit ner och över en kvarts miljon människor har evakuerats, flera svenskar flyr också bränderna. Hör vittnesberättelser om rökmoln som täcker solen och evakueringsplaner. Samtal med Fredrica Syrén från Sverige bosatt i San Diego.

Höjd spritskatt
Nu kan spritskatten komma att höjas. Pengarna ska gå direkt till tullverket som lättare ska kunna stävja langning och smuggling. Diskussioner som nu pågår bland de borgerliga i skatteutskottet. Samtal mellan Lennart Hedquist, ordförande skatteutskottet (m) och förra regeringens alkoholutredare Kent Härstedt (s).

Göran Persson skriver om sina år vid makten i ny bok
”Min väg, mina val” är titeln på Göran Perssons nya bok där han själv skildrar sina tolv år vid makten. Boken har skrivits snabbt och den kommer också ovanligt tidigt efter den politiska avgången. P1-Morgon är på plats när boken presenteras och pratar om förväntningarna på boken och hur redaktören Berit Åberg arbetet fram boken tillsammans med Göran Persson. Reporter Jonna Berglund.

Programledare: Lasse Johansson
Producent: Susanna Einerstam
susanna.einerstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".