Omänskliga förhållanden för städare, politik och pussar, kurder oroliga för krig

Torsdag 25 oktober

Kurder vid turkiska gränsen oroar sig för krig
Efter striderna mellan turkiska regeringssoldater och PKK har politiska utspel och krismöten duggat tätt. Idag kommer en irakisk delegation av ministrar till Ankara och turkiska regeringskällor beskriver det som den ”sista chansen” för diplomati. Vår korrespondent, Carolina Salzinger, är på plats i Yukseva, vid gränsen mot Irak där människor är oroliga för en turkisk militär operation.

Många landsting struntar i miljökrav
Bara fem av landets 20 landsting och regioner ställer miljökrav på den bomull som används i handdukar, lakan och arbetskläder som landstingen köper in. Bomullsindustrin är mycket kemikalieintensiv och bidrar både till övergödning och växthuseffekt, men många landsting menar att det är för krångligt att ta hänsyn till vid upphandling. Reportage av Jenny Lagerstedt.
Debatt mellan Lennart Hansson inköpsansvarig, landstingsägda,Tvätteriet i Norrköping och Frida Hök, Svenska Naturskyddsföreningen.

Krigsförbrytare borde gripas
Idag kommer Carla del Ponte, chefåklagare i den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag, till Serbien. Ärendet gäller dom efterlysta krigsförbrytarna Mladic och Karadzic. Serbien gör inte tillräckligt mycket för att gripa dom menar Ponte, som ska ta reda på vad som egentligen händer med sökandet efter krigsförbrytarna. Samtal med Stefan Winiger, korrespondent.

Korrespondentkrönika
Nära två miljoner polska medborgare har de senaste tre åren lämnat sitt hemland för att arbeta utomlands. Men några fick aldrig något arbete utomlands, söp ner sig och lever som tiggare, tjuvar och uteliggare. Nu har en frivilligorganisation börjat erbjuda polacker fri resa hem till Polen. Kjell Albin Abrahamson Warszawa

Bloggexplosionen hotar traditionella medier
När vem som helst kan tycka och tänka på nätet, vem behöver då traditionell media som SVT eller Sveriges Radio? Nu har amerikanska och europeiska journalister träffats för att diskutera hur de ska hävda sig i konkurrensen. Reportage från Katarina Andersson i New York.

Nya moderater möter gamla
Moderaterna har genomgått förändringar av sin politik sen Fredrik Reinfeldt vann valet. Men glädjen hos de ”nya” moderaterna naggas i kanten med dåliga opinionssiffror. Frågan är var de gamla moderaterna tagit vägen? Gör de comeback nu när moderaternas partistämma inleds? Christian Ekström, PR-konsult har följt moderaterna i många år.

Omänskliga förhållanden för städare
Sju dagar i veckan, alla dagar om året, har gäststudenter städat hamburgekedjors lokaler på nätterna. I programmet uppdrag granskning liknar en städare arbetet med slaveri. McDonalds medger att personalen arbetade under motbjudande förhållanden. Hur detta har kunnat ske diskuteras med McDonalds presschef, Claes Eliasson och Hotell och Restaurangs vice ordf, Per Persson.

Politik och pussar
Journalister reser till moderaternas partistämma för att rapportera, eller kanske för att hångla? Igår publicerades bilder på TV4: s politiske reporter och moderaternas statssekreterare när de pussades och festade på en krog i Stockholm. Hur lämplig är relationer mellan makt och media? Diskussion med statsvetaren Stig-Björn Ljunggren och chefredaktör för Journalisten, Maja Aase.

Programledare:
Lasse Johansson
Producent:
Susanna Einerstam
susanna.einerstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista