1 av 4
Lasse Johansson
2 av 4
3 av 4
Turkiska soldater vid en by på gränsen mot Irak
4 av 4
Energideklaration under produktion

Schenström avgår, turkisk by i skottelden och Förortish filmfestival

Torsdag 1 november

Avgår efter krogkväll
Fredrik Reinfeldts statssekreterare, Ulrika Schenström, avgår. Hon anser att det var olämpligt att dricka vin på krogen med en reporter på TV4 och skriver i sin enledighetsansökan att ”Jag har agerat olämpligt och det gör att jag inte anser mig kunna fungera med fullt förtroende i mitt uppdrag.”
Hör Anders Jonsson, inrikespolitisk kommentator på Expressen. Diskussion med Maria Abrahamsson, ledarskribent på SvD och socialdemokratiska kommunalrådet Lars Stjernkvist.
Christian Ekström, PR-konsult på Sund Kommunikation och med bakgrund inom moderaterna, menar att de nya moderaterna verkar stå varandra så nära att de inte klarar att hantera attacker mot sina närmaste medarbetare.

Spända bybor i turkiskt gränsland
I gränstrakterna mellan Turkiet och Irak finns nu 100 000 turkiska soldater, beredda att gå in i norra Irak för att jaga PKK. Redan nu skördas dödsoffer i området. Byn Daglica är en av de platser där striderna har rasat som värst och där är byborna fångade mellan PKK och armén. Reportage Caroline Salzinger, korrespondent i Turkiet.

Korrespondentkrönika
Dagens korrespondentkrönika kommer från Margareta Svensson i Johannesburg.

Kamp mot energislukande hus600 000 fastigheter ska energideklareras före nyår nästa år. Våra hus ska bli mer energisnåla är det tänkt, men det råder akut brist på experter som kan göra energideklarationer. Linda AP Larsson har gjort reportage från en energibesiktning och Nikolay Tolstoy som är enhetschef på Boverket svarar på frågor om det ens är praktiskt möjligt att genomföra alla energideklarationer som Sverige är skyldiga att göra.

Alkoholtester
Det kan vara slut med alkotesterna i Ystads hamn som ett privat vaktbolag skött sen i våras för att få stopp på alkoholpåverkade lastbilschaufförer bl a. Rikspolisstyrelsen har nämligen sagt att alkotester bara kan utföras av poliser. Thomas Lantz kommunalråd Ystad och Ewa-Gun Westford från Ystadspolisen deltar.

Förortish filmfestival
Idag startar en filmfestival med fokus på unga i förorten. Royda Sekersöz har gjort filmen ”Ett annat liv”. Emil Mkrttchyan har gjort fejkdokumentären ”Husseins förort” och filmen ”Under täcket”. Hör dom i P1-morgon.

Programledare: Lasse JohanssonProducent:Thomas Björkman
thomas.bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".