1 av 6
2 av 6
Katarina Pietrzak
3 av 6
Alvaro Colom
4 av 6
Pakistan
5 av 6
Mogadishu
6 av 6
Irakiska flyktingar utanför FN:s flyktingkontor i Damaskus.

Våldsamma protester efter undantagstillstånd i Pakistan, människosmuggling och moderaterna och svartjobben

Måndag 5 november

Hundratals gripna i Pakistan
I Pakistan har uppemot 500 människor gripits, ledande politiker, jurister och människorättsaktivister efter att president Pervez Musharraf i lördags utlyst undantagstillstånd i landet. Nu sägs också att det parlamentsval som har planerats för januari kan komma att skjutas upp. Samtal med Sveriges Radios korrespondent Nils Horner.

Människosmuggling
Människosmugglingen av asylsökande ökar lavinartat till Sverige. 70 irakier kommer hit varje dag, Sverige tar emot fler irakiska flyktingar än hela resten av EU tillsammans. Dom har sällan papper och kan inte uppge hur dom tagit sig in i Sverige, av rädsla för att bli tillbakaskickade. Programmet Kaliber har följt flera fall av människosmuggling. Under vilka omständigheter flyr de från sina land och vilka villkor möter dom här? Samtal med Christer Zettergren Röda Korset och Leif Svensson Rikskrim.

Kontroversiell kvinnlig kandidat
Det hastigt annalkande danska valet har fått en politisk minithriller! Dramat utspelas inom det lilla rödgröna partiet Enhetslistan som har lanserat en ung, kontroversiell kandidat. Hon heter Asmaa Abdol-Hamid och är bekännande muslim. Hon bär slöja och hälsar inte med handslag på män. Hon är också känd från TV, som socialarbetare och som förebild för unga muslimska kvinnor. Det är en kontroversiell ung dam som nu kan kasta partiet ur folketinget. Och därmed påverka valets utgång. Reportage av Gösta Lempert.

Korrspondentkrönika om Språkbråk i Belgien
Om varför språkliga och kulturella gränser gör att det inte gått att bilda ny regering i Belgien. Krönika av Stefan Winiger, Sveriges Radios korrespondent i Bryssel.

Ny president i Guatemala
Alvaro Colom vann presidentvalet i Guatemala efter den andra valomgången i går. Den stora valfrågan har varit hur man ska komma underfund med brottsligheten i landet.
Förra året mördades 5 800 människor i Guatemala och även valrörelsen har präglats av våldet. Ett femtitiotal kandidater och aktivister har blivit mördade under upptakten till valet. Samtal med svenske Elias Fischer, bosatt i Guatemala.

Rysk vit makt
Nazistiska hälsningar, vit-maktsymboler med löften om ett starkt, slaviskt rent Ryssland, samlar den ultranationalistiska rörelsen röster i Ryssland. Deras demonstrationer drar minst lika många som oppositionens möten. Skinnhuvuden, unga och ultraortodoxa kristna utgör basen för en rörelse som i sin extrema form inte drar sig för att döda för att tvätta Ryssland rent från ”dom svarta”.
Reporter Maria Persson Löfgren Moskva.

Ryska sändningar i SR 40 år
Idag, den 5 november för precis 40 år sedan, så gick den första sändningen på ryska ut från härifrån Radiohuset på Gärdet i Stockholm.Dace Vinklere, Chef för Ryska redaktionen SR International är gäst i studion.

Somalia
Nya strider har utbrutit i Somalia där uppemot 100 000 människor har lämnat landet den senaste veckan. Nu i helgen har det varit strider i huvudstaden Mogadishu. I Somalia är 85% analfabeter. Vad märker man av dom accelererande konflikterna i landet? Hur går arbetet med kvinnor som dör i barnsäng pga könsstympningar och hur hanterar man stridande klanledare som behöver vård på samma sjukhus? Samtal med Lotta Janson utsänd i Somalia, byn Marere, för Läkare utan gränser.

Moderaterna och den svarta arbetskraften
Statsminister Fredrik Reinfeldts nya statssekreterare Nicola Clase berättade i lördags kväll att hon har betalat ut 68 000 kronor svart för att bygga och måla om familjens sommarstuga. Och i går avslöjade Aftonbladet att moderaterna Carl och Charlotte Cederschiöld i 13 år har anlitat svart städhjälp. Nyheterna om skattefusk duggar tätt, men är det typiskt att det är just moderater som anlitat svart arbetskraft? Catharina Elmsäter-Svärd (m) och Sven-Erik Österberg (s) möts i debatt.

programledare
Katarina Pietrzak

producent
Susanna Einerstam
susanna.einerstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".