1 av 7
2 av 7
3 av 7
Mari Forssblad
4 av 7
Kung Bhumibol
5 av 7
Anitra Steen, Systembolagets vd
6 av 7
7 av 7
Vattenarbetaren Liu Guangha

Vem ska ta ansvar för vargen och varför blir de äldre sämre av läkemedel?

Onsdag 5 december

Thailands kung fyller 80 år
Idag fyller Thailands kung Bhumibol 80 år och firandet pågår för fullt. Men många är fortfarande oroliga över kungens hälsa, efter att han vårdats i flera veckor för vad som officiellt kallats för ett dåligt blodflöde i hjärnan. Vad betyder kungen för folket och det politiska läget? Samtal med Liselott Martynenko Agerlid, förste ambassadsekreterare i Bangkok.

Korrespondentkrönikan
I dag från Caroline Salzinger, Sveriges Radios Korrespondent i Istanbul.

Omdiskuterat test för Downs syndrom
Flera landsting vill erbjuda alla gravida CUB-testet, som visar på sannolikheten för kromosomavvikelser (och därigenom Downs syndrom) vilket har diskuterats flitigt. Reportage av Ulrika Bergquist.

Många äldre sjuka blir sämre av läkemedel
Felaktiga doser och felaktiga läkemedel leder till att sjuka blir sämre istället för bättre. Trots det drabbas äldre fortfarande av felmedicinering, enligt en rapport från Sveriges Kommuner och Landsting. Samtal med Yngve Gustafson, professor och överläkare i geriatrik vid Umeå universitetssjukhus, om konsekvenserna och varför så lite görs åt problemet.

Vattenförsörjning inför OS i Peking
I Peking har problemet med vatten länge varit ett problem. Inför OS nästa sommar behövs det extra mycket. Därför leds nu vatten in från grannprovinserna. En tredjedel av Pekings dricksvatten kommer från en reservoir i Hebei. Men de som levererar de dyrbara dropparna till Peking får varken del av vattnet eller vinsten. Reportage Hanna Sahlberg.

Vargens och järvens framtid
Regeringens rovdjursutredare Åke Pettersson har lagt fram ett förslag om hur en sammanhållen rovdjurspolitik ska se ut i framtiden. Förslaget kallas ”ett svek av rovdjursmålen” av Mats Hansson, ordförande för Svenska rovdjursföreningen.
Debatt mellan utredaren Åke Pettersson och Mats Hansson.

Funktionshindrade får inte jobb
Personer med funktionsnedsättning har svårare att få jobb och är inskrivna längre på arbetsförmedlingen trots att regeringen har tydliga mål om att de tvärtom ska få jobb snabbare. Tommy Nilsson, projektledare Riksrevisionen, redogör för sin granskning och synskadade Magnus Lindmark berättar om sina svårigheter på arbetsmarknaden.

Vilken roll har Systembolaget egentligen?
Förra året ringlade köerna till Systembolaget vid jul och därför utökar systembolaget sina öppettider under jul och nyår i år. Samtidigt hävdar Systembolaget att det största skälet till att behålla försäljningsmonopolet är att de håller konsumtionen nere. Hur går det ihop? Samtal med Systembolagets vd Anitra Steen.

Osäkerhet på världens finansmarknader
I går gick svenska börsen ned med nästan två procent. Ekonomisk osäkerhet fortsätter att prägla världens finansmarknader. Den här veckan är full av olika presentationer av index och siffror. Kort sagt information som visar åt vilket håll konjunkturen är på väg. Christer Hillbom, Ekots ekonomiske kommentator berättar hur det påverkar svensk ekonomi.

Programledare: Mari Forssblad
Producent: Kristian Åström
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".