Chock & oro i Pakistan efter Bhuttos död

Fredag 28 december

Pakistan är i sorg
Magnus Norell, forskare FOI, kommenterar rykten om att al-Qaida skulle ligga bakom torsdagens terrordåd och mord på Benazir Bhutto. Vi får en lägesrapport från Islamabad av Bo-Ivan Robertsson, chef för de svenska militärobservatörerna i Pakistan. Terrordådet kommer att få konsekvenser för Pakistans stabilitet och parlamentsvalet i januari. Analys av journalisten och pakistankännaren Naila Saleem.
 

Människan Benazir Bhutto
Benazir Bhutto
kommer från en politisk dynasti. Flera av hennes familjemedlemmar har tidigare dött till följd av sina positioner. Freds- och konfliktforskaren Monica Erwér berättar om en politiker som framstod som väldigt västerländsk och som tog risker.
 

Mordet en chock för svenska pakistanier
Mordet på Benazir Bhutto väcker reaktioner också hos pakistanier som lever i Sverige. P1-morgons reporter Jenny Lagerstedt gör ett besök hos svenskpakistaniern Aqil Khan.
 

Svensk fortfarande försvunnen i Colombia
I år har 186 personer kidnappats av någon av de illegala väpnade grupperingarna i Colombia. De som ligger bakom de flesta kidnappningarna är vänstergerillan FARC. De misstänks också ligga bakom kidnappningen av svenske Roland Larsson, som försvann från sin gård i Norra Colombia i maj i år. Hans son Tommy Larsson funderar på vad som kan ha hänt hans far i Daniel Persson Moras reportage.

Kidnappade kan friges i dag
Tre andra personer som kidnappats av den colombianska FARC-gerillan kan komma att friges i dag, efter medlingsinsats av Venezuelas president Hugo Chavez. Vår latinamerikakorrespondent Lars Palmgren förklarar.
 

Hon stod för årets kulturskandal
Hennes roman Myggor och Tigrar väckte enorm uppmärksamhet under året. Den kallades årets kulturskandal av en del. Litterär aktivism kallades romanen av andra. Maja Lundgren blickar tillbaka på kontroverserna.
 


Skapar handelsavtal fattigdom?

Företag i Somalia ska slåss på samma villkor som de i Sverige om 20 år. Det är innehållet i de nya handelsavtal som ska börja gälla mellan EU och de forna kolonierna efter årsskiftet. Flera frivilligorganisationer med paraplyorganisationen Forum Syd i spetsen har varit kritiska till avtalen, som man anser missgynnar de afrikanska länderna. Men nu biter handelsminister Ewa Björling tillbaka och menar att det tvärtom är frivilligorganisationerna som är ett hot mot u-länderna. Här i debatt med Forum Syds Maud Johansson.
 

Stickning på stan
Just nu satsar Världskulturmuseet i Göteborg på världsförbättrande stickning. Men den politiska stickningen finns även utanför museerna. I Stockholm har en grupp som kallar sig för ”Stickkontakt” tagit på sig ansvaret att göra staden till en varmare plats. Bland annat genom att klä olika stolpar i stan med sina egna stickningar. Men att det inte är helt okontroversiellt framgår av Simon Mosers reportage.
 

Korrekrönika
av Daniel Alling i New York.

Programledare: Katarina Pietrzak
Producent: Maja Lagercrantz
maja.lagercrantz@sr.se